«Πού είναι ο στρατός», έστειλε μήνυμα στην οικογένειά της η Amit Man, 22 ετών, αφού κρύφτηκε από τους επιτιθέμενους της Χαμάς για πέντε ώρες, πριν πυροβοληθεί και σκοτωθεί στο Ισραήλ. Άλλοι κρύφτηκαν στο δάσος, οχυρώθηκαν σε ασφαλή δωμάτια και περίμεναν έως και 26 ώρες μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Η αργή αντίδραση των ισραηλινών δυνάμεων το Σάββατο, ημέρα αργίας για τους Εβραίους, έδωσε στους μαχητές της Χαμάς πολλές ώρες για να διεισδύσουν σε περισσότερες από 20 πόλεις έξω από τη Γάζα, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους και πήραν περίπου 150 ομήρους.

Μέση Ανατολή και Ουκρανία: Δύο οιονεί… ανταγωνιστικοί πόλεμοι;

Οι New York Times δημοσιεύουν το χρονολόγιο της αναμονής και της αγωνίας των Ισραηλινών την ημέρα της φονικής επίθεσης της Χαμάς, την αργοπορημένη βοήθεια από τον στρατό και την πρώτη αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις της αμερικανικής εφημερίδας σχετικά με τον χρόνο της αντίδρασής τους στις επιθέσεις.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για το χρονοδιάγραμμα μερικών από τα πιο θανατηφόρα γεγονότα και την επίσημη αντίδραση, με βάση συνεντεύξεις με επιζώντες και μέλη των οικογενειών τους:

Κιμπούτς Nir Oz: Περίμεναν διάσωση πάνω από 8,5 ώρες.

Φεστιβάλ Μουσικής: Πάνω από 3.500 νέοι περίμεναν βοήθεια περίπου 8 ώρες – τελικά, 260 εξ αυτών δολοφονήθηκαν.

Κιμπούτς Kfar Aza:  Περίμεναν πάνω από 20 ώρες.

Κιμπούτς Be’eri: Πάνω από 13 ώρες.

Πριν από τις επιθέσεις

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν μια ασυνήθιστη αύξηση δραστηριότητας στα δίκτυα μαχητών της Χαμάς που παρακολουθούν και ειδοποίησαν τους στρατιώτες που φρουρούν στα σύνορα της Γάζας.

Αλλά η προειδοποίηση έπεσε στο κενό, είτε επειδή οι στρατιώτες δεν την έλαβαν, είτε επειδή δεν… τη διάβασαν.

06:30 Έναρξη των επιθέσεων

Οι φονικότερες επιθέσεις στην ιστορία του Ισραήλ ξεκίνησαν σε πολλά μέρη ταυτόχρονα. Εξοπλισμένα αλεξίπτωτα πλαγιάς απογειώθηκαν από τη Γάζα.

Μαχητές χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταστρέψουν ισραηλινούς σταθμούς παρακολούθησης και άρχισαν να εκτοξεύουν χιλιάδες ρουκέτες.

Κομάντος με φορτηγά και μοτοσικλέτες έτρεξαν στο νότιο Ισραήλ.

Οι πύραυλοι φώτισαν τον ουρανό σε ένα ολονύχτιο φεστιβάλ μουσικής και οι νεαροί επισκέφτες της συναυλίας άρχισαν να απομακρύνονται.

Μια ομάδα μαθητών στο Νιρ Οζ πήγε σε καταφύγια. Δεν θα διασωθούν για σχεδόν 12 ώρες.

Η Shirley Okev πήγε σε ένα ασφαλές δωμάτιο στο κιμπούτς Kfar Azza, ένα κοντινό χωριό. Δεν θα έφευγε για περισσότερες από 20 ώρες. Επικοινώνησε με τον γιο της για να ειδοποιήσει τον στρατό. «Αλλά ο στρατός δεν ήρθε γρήγορα, περιμέναμε για πολύ καιρό», είπε.

06:31 Η ανταπόκριση του Ισραήλ

Η απάντηση του ισραηλινού στρατού στις ρουκέτες ήταν άμεση, αλλά δεν είπε τίποτα στους Ισραηλινούς για χερσαία εισβολή της Χαμάς.

Περίπου την ίδια ώρα στο Αλουμίμ, η Sarit Kurtzman άκουσε σειρήνες πυραύλων και έσπευσε στο ασφαλές δωμάτιό της με το 14 μηνών μωρό της. Έμεινε εκεί για 26 ώρες μέχρι να φτάσει βοήθεια.

07:00 Τριάντα λεπτά μετά την έναρξη των επιθέσεων

Καθώς οι ένοπλοι της Χαμάς «σάρωναν« πολλές πόλεις του Ισραήλ, ο Arie Itzik, συνταξιούχος νοσηλευτής που βρισκόταν στο Nir Oz, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα για βοήθεια από μια γυναίκα που είχε βγει για βόλτα.

Μαχητές είχαν πυροβολήσει εκείνη και τον σύζυγό της, του είπε. Ήταν τραυματισμένη και νόμιζε ότι ο σύζυγός της ήταν νεκρός. Αργότερα την απήγαγαν, είπε ο Itzik.

Εκείνος θα έμενε στο καταφύγιο για τουλάχιστον οκτώ ώρες ακόμη, πριν φτάσουν οι στρατιώτες για να τον σώσουν.

«Ο στρατός δεν ήταν στην περιοχή, ούτε ένας στρατιώτης», τόνισε και πρόσθεσε: «Ήμασταν ολομόναχοι. Ήταν τρομακτικό».

07:30 Νεκροί άμαχοι μια ώρα μετά

Μια ώρα μετά την έναρξη των επιθέσεων, πολλοί άμαχοι είχαν σκοτωθεί σε πόλεις γύρω από τα σύνορα με τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Σντερότ, όπου συνεχίζονταν οι μάχες με πυροβόλα όπλα.

Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν, καθώς οι πανικόβλητοι νέοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ μουσικής και έβγαιναν από την εκδήλωση είχαν «κολλήσει» στην κίνηση.

«Αυτή ήταν η πρώτη στιγμή που καταλάβαμε ότι πραγματικά δεχόμασταν μια κολοσσιαία επίθεση», δήλωσε ο Almog Senior, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion.

Πολλοί παρευρισκόμενοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και έτρεξαν στα χωράφια. Ο Senior και οι φίλοι του οδήγησαν εκτός δρόμου σε μια προσπάθεια να φτάσουν κάποια όπου θα ήταν ασφαλείς.

07:40 Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι μαχητές της Χαμάς είχαν περάσει τα σύνορα και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αλλά οι άνθρωποι στα σπίτια τους βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο…

08:23 Σε κατάσταση συναγερμού δύο ώρες μετά

Το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση συναγερμού για πόλεμο:

«Κατά την τελευταία ώρα, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε μαζικούς καταιγισμούς ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και οι τρομοκράτες πράκτορές της διείσδυσαν στο Ισραήλ σε διάφορες τοποθεσίες στο νότο».

«Είναι εδώ», έγραψε η Sahar Kalderon, 16 ετών, στην αδελφή της, Gaya, σε ένα γραπτό μήνυμα. Ήταν η τελευταία φορά που η Gaya άκουσε νέα από την οικογένειά της, η οποία ζούσε στο Nahal Oz.

Δύο από τα παιδιά της οικογένειας που χάθηκε

11:35 Πέντε ώρες μετά, το πρώτο διάγγελμα Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε το πρώτο του διάγγελμα στο έθνος σχετικά με την κρίση.

Είπε στους Ισραηλινούς ότι βρίσκονται σε πόλεμο.

Λίγο αργότερα, φωτογραφίες δείχνουν τον ισραηλινό στρατό στο Σντερότ.

Πολλοί ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βάσεις κοντά στα σύνορα, ενώ οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκάλεσαν προβλήματα επικοινωνίας.

Ένας Ισραηλινός διοικητής, που βοήθησε να ηγηθεί της αντεπίθεσης στο νότο, περιέγραψε την ανακατάληψη χωριών σε ad hoc βάση.

14:00 «Δεν νομίζω να τα καταφέρω»

«Είναι εδώ. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω να βγω από εδώ. Σας παρακαλώ να είστε δυνατοί αν μου συμβεί κάτι», έστειλε μήνυμα στην οικογένειά της η Amit Man, μέλος παραϊατρικού προσωπικού στην κλινική του κιμπούτς Be’eri.

Λίγα λεπτά αργότερα, η αδελφή της επικοινώνησε μαζί της τηλεφωνικά. Η νεαρή κοπέλα είπε ότι είχε πυροβοληθεί στα πόδια, οι επιτιθέμενοι είχαν δολοφονήσει όλους τους άλλους και δεν πίστευε ότι θα επιβίωνε.

Η γραμμή έπεσε. Περισσότερες από δύο ημέρες αργότερα, η οικογένειά της έλαβε την είδηση ότι το πτώμα της είχε βρεθεί.

«Της είπαμε ότι ανά πάσα στιγμή ο στρατός θα μπει μέσα και θα τους βγάλει έξω», δήλωσε η αδελφή της.

«Πιστεύαμε πραγματικά σε αυτό. Της το υποσχέθηκα. Ποτέ δεν φανταστήκαμε, ούτε στο χειρότερο όνειρό μας, ότι δεν θα τα κατάφερνε, ότι οι στρατιώτες δεν θα ήταν εκεί εγκαίρως για να τους σώσουν», έλεγε κλαίγοντας.

Η νεαρή Amit Man που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος

18:00 Ο στρατός διέσωσε μαθητές στο Nir Oz

Στο κιμπούτς, η Lahav και η κόρη της διασώθηκαν.

Βγήκαν έξω για να διαπιστώσουν ότι είχαν κλαπεί δεκάδες ποδήλατα της πόλης, είχαν καεί αυτοκίνητα και είχαν λεηλατηθεί σπίτια. Οι επιτιθέμενοι, σημείωσε χαρακτηριστικά, «είχαν άφθονο χρόνο» στη διάθεσή τους.

Οι διασωθέντες κάτοικοι του Nir Oz συγκεντρώθηκαν σε ένα νηπιαγωγείο. «Συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους του κιμπούτς», δήλωσε η Lotus, κόρη της Lahav.

03:00

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το ευρύ φάσμα των παραλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή και τις πληροφορίες, που άνοιξαν το δρόμο για την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και την καθυστερημένη δική τους απάντηση.

Η πλήρης κλίμακα των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς το Σάββατο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί και κατανοηθεί.

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, οι Ισραηλινοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να πολεμούν τους μαχητές σε τουλάχιστον έξι πόλεις και οι περιοδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη δήλωση του ισραηλινού στρατιωτικού εκπροσώπου ότι ο στρατός είχε ανακτήσει τον έλεγχο όλων των κοινοτήτων.

Υπολογίζεται ότι 260 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους γύρω από τον τόπο του φεστιβάλ, ενώ 108 πτώματα ανασύρθηκαν από το Ber’eri. Στην Kfar Azza, δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσαν στρατιώτες και διασώστες.

Περιοχές του Ισραήλ με πολλά θύματα

Όμως, μέρες μετά τις επιθέσεις, οι κάτοικοι περίμεναν ακόμα από τον στρατό ένα πράγμα: την ανάκτηση των πτωμάτων.

Στο Nir Oz, ο Itzik, ο συνταξιούχος νοσοκόμος, είπε ότι μπορούσε να αρχίσει να αναγνωρίζει τα πτώματα, αλλά ότι ο στρατός ήταν αυτός που έπρεπε να ενημερώσει τις οικογένειες.

«Δεν μπορώ να πω στην οικογένειά τους ότι είναι νεκροί. Δεν είναι δική μου δουλειά να το κάνω. Δεν μου επιτρέπεται να το κάνω», δήλωσε, τονίζοντας πως μέλη οικογενειών τού έλεγαν: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε, δεν ξέρω πόσες εβδομάδες ή ημέρες ή μήνες, για να ακούσουμε νέα από τον στρατό».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα