Η απρόσμενη βουτιά που κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ζώνη του ευρώ αυτόν τον μήνα, αναβιώνει τους φόβους ότι το μπλοκ μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική ευημερία, υποχώρησε στο 46,5 τον Οκτώβριο από 47,2 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.  Με εξαίρεση τους μήνες της πανδημίας, είναι η κατώτερη τιμή από τον Μάρτιο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωση της δραστηριότητας. Οι αναλυτές, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν μικρή άνοδο στο 47,4.

«Στην ευρωζώνη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Commercial Bank του Αμβούργου.  «Δεν θα μας μας προκαλούσε έκπληξη να δούμε μια ήπια ύφεση στη ζώνη του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με δύο αντίστροφα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης».

Μείωση της απασχόλησης

Ένα μέρος της δραστηριότητας του Οκτωβρίου δημιουργήθηκε από εταιρείες που ολοκλήρωσαν τις εκκρεμείς εργασίες και υποδηλώνουν ότι δεν αναμένουν ανάκαμψη σύντομα και ο συνολικός αριθμός εργαζομένων μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στο 49,4 από 50,8.

«Οι προσλήψεις σχεδόν σταμάτησαν. Οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν συνεχίζουν απλώς να περικόπτουν το προσωπικό, αλλά εντείνουν τα σχέδια μείωσης των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο de la Rubia.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο χαμηλό 32 μηνών στο 47,8 από 48,7. Αυτό ήταν κάτω από όλες τις προβλέψεις στη δημοσκόπηση του Reuters.

Η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε ξανά αυτόν τον μήνα και με υψηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων μειώθηκε στο 45,5 από 46,4, το χαμηλότερο από την αρχή του 2021.

Ο μεταποιητικός PMI μειώθηκε στο 43,0 από 43,4, σημειώνοντας τον 16ο μήνα του κάτω από το 50 και τον χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία εδραίωσε την επιρροή της στον κόσμο. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει 43,7.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή παρέμεινε σταθερός στο 43,1.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή