Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων στην Ευρώπη λένε ότι οι traders κάνουν λάθος να στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

Ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η περιοχή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε αυξανόμενες τιμές εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί και οι αγορές υποτιμούν την πιθανότητα πρόσθετης σύσφιγξης ως απάντηση, υποστηρίζουν η Legal & General Investment Management, η Vanguard Asset Management Ltd και η Robeco Groep. Και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αυτό αφήνει τα κρατικά ομόλογα βραχείας διάρκειας ιδιαίτερα ευάλωτα.

Η άποψη αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την τιμολόγηση των swaps που δείχνει μια παύση από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα – και μόνο 10% πιθανότητα για αύξηση 25 μονάδων βάσης σε μια επόμενη συνεδρίαση. Στις ΗΠΑ, τα swaps δείχνουν πιθανότητα 40% για άλλη μια αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας από την Federal Reserve.

Τι ζητάει η Λαγκάρντ στην Αθήνα – Ο Στουρνάρας υποδέχεται τους ευρωπαίους τραπεζίτες

«Η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη εδώ από οποιοδήποτε άλλο μπλοκ της ανεπτυγμένης αγοράς», αναφέρει στο Bloomberg ο Christopher Jeffrey, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων και πληθωρισμού στη Legal & General, η οποία έχει υπό διαχείριση 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. «Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα που θα μπορούσε να αισθανθεί την ανάγκη να κάνει την υπέρβαση».

Στην Αθήνα

Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της θα πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά τον οικονομικό αντίκτυπο μιας αύξησης, ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας παρατείνουν την άνοδό τους. Το φορτίο χρέους της Ιταλίας καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ ιδιαίτερα εύθραυστη ενόψει της αυστηρότερης πολιτικής. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Οι φόβοι για μια ευρύτερη ανάφλεξη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχουν αυξήσει το αργό Brent πάνω από 10%. Οι διακοπές σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές όπως η Διώρυγα του Παναμά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν την προμήθεια βασικών τροφίμων προσθέτουν στους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Το Bloomberg γράφει ότι η ενιαία εντολή της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών καθιστά επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρώπης πιο πιθανό να αυξήσουν το κόστος ενόψει του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι ομόλογοί τους στη Fed είναι επιφορτισμένοι με την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης καθώς και τη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο.

Παύση την Πέμπτη

Ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard συμφωνεί με την τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή την Πέμπτη, αλλά λέει ότι οι traders είναι υπερβολικά εφησυχασμένοι σχετικά με την πιθανότητα μεγαλύτερης σύσφιγξης τους επόμενους μήνες. Η εταιρεία επιβλέπει συνολικά 1,9 τρισεκατομμύρια δολ. σε ενεργά διαχειριζόμενα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως.

«Η αγορά υποτιμά την πιθανότητα μιας νέας αύξησης από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Koutny. «Το ίδιο ήταν και με τη Fed», μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της παύσης των αυξήσεων είναι η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, η οποία επιδεινώθηκε καθώς η ανάπτυξη υποχώρησε. Η πρόσθετη αυστηροποίηση θα επιβάρυνε τη δραστηριότητα και θα μπορούσε να ωθήσει το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας ακόμη υψηλότερα, διακινδυνεύοντας μια νέα κρίση χρέους.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Gabriel Makhlouf, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το spread των ιταλικών ομολόγων είναι  κάτι στο οποίο οι αξιωματούχοι «θα επικεντρωθούν πολύ». Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας ξεπέρασε πρόσφατα τις 200 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που παρακολουθείται ευρέως.

«Με την οικονομία της ευρωζώνης να δυσκολεύεται ήδη και τα spreads του BTP-Bund να έχουν διευρυνθεί απότομα, η ΕΚΤ είναι πιθανώς πολύ πιο κοντά στο όριο πόνου από τη Fed», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Commerzbank AG με επικεφαλής τον Christoph Rieger, εκτιμώντας τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή