Στις θετικές ειδήσεις για τις προοπτικές της χώρας, όπως είναι η πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας και από τη Standard & Poor’s, καθώς και σε «διαρθρωτικές», μόνιμες λύσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, όπως θέλει να τις εφαρμόσει το 2024, ποντάρει το Μαξίμου στο μέτωπο της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ως βασικότερο οριζόντιο πρόβλημα την ακρίβεια στα ράφια της αγοράς τροφίμων.
Σε σειρά μετρήσεων κοινής γνώμης αποτυπώνεται άλλωστε η (πολιτική) πίεση που δέχεται η κυβέρνηση μέσα από τις τιμές στα σουπερμάρκετ και, εν μέσω ραγδαίων διεθνών εξελίξεων που πυροδοτούν ανησυχίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο ρίχνει το βάρος στις προσπάθειες να διατηρήσει αποτελεσματικές ισορροπίες μεταξύ της κοινωνικής πολιτικής και της δημοσιονομικής εγκράτειας.
Το επενδυτικό… κρεσέντο της ελληνικής οικονομίας και οι επόμενοι σταθμοί
Η χώρα «είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P.
Η εξέλιξη έφερε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «κοινωνική βαθμίδα» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τον κατηγόρησε για «πολάκεια ανακοίνωση» και προσπάθεια υποβάθμισης μιας επιτυχίας, καλώντας τον «επιστρέφοντας στην Ελλάδα να πληροφορηθεί όσα πέτυχε η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περιβάλλον παγκόσμιων, αλλεπάλληλων κρίσεων».
Το μείζον θέμα στις δημοσκοπήσεις
Η κυβέρνηση ξορκίζει οποιαδήποτε «σκιά» στο αφήγημά της για την οικονομία, θεωρώντας την άλλωστε το ισχυρότερο «χαρτί» έναντι των πολιτικών αντιπάλων της. Ταυτόχρονα, διαβάζοντας στα γκάλοπ και ανασφάλεια και δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, επενδύσει στην αποτελεσματικότητα των μέτρων όπως οι εντατικότεροι έλεγχοι και τα αυστηρά πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες.
Στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο δίμηνο η ακρίβεια (και τα ζητήματα της οικονομίας) καταγράφεται με διαφορά ως το μείζον θέμα. Ενδεικτικές οι απαντήσεις πολιτών (MRB) στην αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων για την ακρίβεια: το 55,2% τα θεωρεί αναποτελεσματικά (εξ αυτών, οι δύο στους δέκα είναι ψηφοφόροι της ΝΔ), το 35,8% θεωρεί πως είναι μερικώς αποτελεσματικά, το 4,8% απαντά πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Σενάρια αντίδρασης
Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά από τη στιγμή που είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια για την έκβαση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και συνεπώς για τους κινδύνους από μια περιφερειακή κλιμάκωση, το Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί ανοίγουν τα δικά τους σενάρια αντίδρασης στις συνέπειες.
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι έρχεται όλο και πιο κοντά η ανάγκη να υπάρξουν ανασχεδιασμοί όσο δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Γάζα. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε ενεργειακή κρίση (…) Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία» έλεγε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το Μαξίμου άλλωστε να αναγνωρίζει ότι αναταράξεις στην αγορά του πετρελαίου μπορούν να υπάρξουν από τη μία στιγμή στην άλλη ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πλέγμα ενίσχυσης των νοικοκυριών στην καθημερινότητα, πρωτίστως των πιο ευάλωτων, δεδομένης και της δέσμευσης του Μητσοτάκη να ξύσει «τον πάτο του βαρελιού».
Στα σενάρια έχει επανέλθει πλέον και η επέκταση του Market Pass για περισσότερες κατηγορίες πολιτών, καθώς είχε ζυγιστεί και τελικά αποφασίστηκε μόνο για τους πλημμυροπαθείς, ενώ σε κάθε περίπτωση Ηρώδου Αττικού και οικονομικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή γραμμή για την επεξεργασία κάθε δυνατότητας.
Αποφάσεις δεν αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα, προτού στην κυβέρνηση έχουν καθαρή εικόνα από την πορεία των εσόδων.
Latest News
Έρχονται τα πρώτα 300 φθηνά σπίτια - Οι δικαιούχοι και το ενοίκιο
Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου
Σκυλακάκης: Νέα μπόνους δόμησης μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ
Έρχονται ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Προϋπολογισμός: Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης μαζί με τράπεζες και φορολογία
Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή
Συνταγματική η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους δικαστές
Η διατήρηση της υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προκύπτει ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των δικαστικών λειτουργών
Χατζηδάκης: Μειώνονται οι τραπεζικές προμήθειες - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Από το 2025 οι τραπεζικές προμήθειες θα είναι αρκετά χαμηλότερες, με τις παρεμβάσεις που δρομολογεί κυβέρνηση, λέει ο Χατζηδάκης
«Βόμβα» ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων – Ποιες άδειες επηρεάζονται
Η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας
Τρέχουν τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων - Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων το α' εξάμηνο 2024
Αύξηση στο ενεργητικό στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης - Τα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο
Η αξία διαμορφώθηκε στα 2.428 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, έναντι 2.348 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κλείνει η μεταβίβαση του 35% της Helleniq Energy στο ΤΑΙΠΕΔ – Το τίμημα
Εντός 48 ωρών η απόφαση για την απόκτηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο – Στα 200 εκατ. ευρώ το τίμημα
Η Ελλάδα παλεύει με την «υπαρξιακή» πληθυσμιακή κατάρρευση - Το CNBC για το δημογραφικό
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το δημογραφικό θα μπορούσε τελικά να υπονομεύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας