Και τώρα ήρθε η σειρά του: η εσωκομματική κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση δίνει στο ΠΑΣΟΚ μια μεγάλη ευκαιρία -εν αναμονή των πρώτων δημοσκοπήσεων, που στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως θα αποτυπώνουν νέους κομματικούς συσχετισμούς, τα κεντροαριστερά στελέχη καταστρώνουν την στρατηγική τους για την επόμενη μέρα.

Δηλαδή για τις ευρωεκλογές, στο τέλος του εκλογικού κύκλου, όπου σκοπός είναι να κάνουν ένα ακόμα βήμα προς την ολική επαναφορά της παράταξης. Πώς θα το καταφέρουν; Από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και μετά, τα χαρτιά τους βρίσκονται απλωμένα στο τραπέζι.

1.     «Η αντιπολίτευση είμαι εγώ»

«Αποδείξαμε πως εμείς έχουμε τον τρόπο να νικάμε τη ΝΔ», είπε από τα Γιάννενα την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης -δείχνοντας κυρίως προς τη νίκη του Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας, αλλά και σε αυτή του Δημήτρη Κουρέτα στην Θεσσαλία. Για να πει πως, με τον ΣΥΡΙΖΑ λαβωμένο και διχοτομημένο, οι μόνοι που κατέθεσαν μια εναλλακτική, προοδευτική πρόταση που κατάφερε να νικήσει τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ ήταν οι υποψήφιοι που είχαν την στήριξη του ΠΑΣΟΚ (με επιλογές που ακολούθησε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση) -δείχνοντας εμπιστοσύνη σε φρέσκα πρόσωπα και στο πρόγραμμά τους. Παράλληλα, ψέγουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για συνεργασίες, λέγοντας πως αυτές δεν μπορούν να είναι ευκαιριακές και από τα πάνω -κλείνουν επί της ουσίας την όποια συζήτηση έως τις ευρωεκλογές, θέτοντας το ΠΑΣΟΚ ως βασικό αντίπαλο της ΝΔ.

2.     Εμείς πρόοδος, αυτοί συντήρηση

Αυτές τις μέρες από την μεριά της Χαριλάου Τρικούπη έχει επανέλθει η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση -με στόχο κυρίως τους ψηφοφόρους του προοδευτικού κέντρου, δηλαδή εκείνους που θεωρείται πως μοιράζονται με τη ΝΔ. Επιμένουν σε θέματα όπως η ασφάλεια, η ακρίβεια και η θεσμική θωράκιση, που αφορούν αυτό το ακροατήριο -από τις ελλιπείς μεταρρυθμίσεις μιας τετραετίας έως την «ανίερη συμμαχία» με τον Κυριάκο Βελόπουλο για τις αλλαγές ΑΔΑΕ και την διαχείριση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών, επιχειρούν να αναιρέσουν το υπερβατικό προφίλ του ίδιου του Μητσοτάκη. «Τι είναι προοδευτικό σήμερα; Ακούω για προοδευτικό κέντρο. Είναι προοδευτικό κέντρο ο κ. Μητσοτάκης; Αυτός που τα βρίσκει με τον Βελόπουλο και με τον Μπέο;», σχολίασε ο Ανδρουλάκης πρόσφατα, σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος.

3.     Ποιος ΣΥΡΙΖΑ;

Η συγκυρία των εσωκομματικών συγκρούσεων στον ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να προβάλει ως η υπεύθυνη και κυρίως ως η σοβαρή αντιπολιτευτική πρόταση. Γι’ αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επεκτείνει το κάλεσμα του σε «κάθε δημοκράτη, προοδευτικό, αριστερό, κεντρώο, σοσιαλδημοκράτη πολίτη» -με έμμεσες αναφορές προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Να ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή.

Τη νικηφόρα δύναμη στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Τη νικηφόρα δύναμη απέναντι στους λαϊκιστές, σε αυτούς που διχάζουν. Τη νικηφόρα δύναμη σε αυτούς που νομίζουν ότι χρησιμοποιώντας την ταμπέλα της προόδου, εμείς θα δικαιώσουμε τον οπορτουνισμό. Το δικό μας μέτωπο είναι αξιακό. Και όπως δεν χωράει η συντήρηση, δεν χωράει ούτε ο τυχοδιωκτισμός», είπε στα Γιάννενα, ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας πως δεν θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ σανίδα σωτηρίας.

4.     Κρινόμαστε στις εθνικές

Στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, τα κεντροαριστερά στελέχη θέτουν τον στόχο το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Όμως ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει κάνει ποτέ λόγο για το αποτέλεσμα του επόμενου Ιουνίου, δεν έχει θέσει αριθμητικό στόχο -αντιθέτως, επιλέγει να βάζει ως «ημερομηνία κρίσεως» τις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου διακύβευμα δεν θα είναι η δεύτερη θέση, αλλά η κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο, δίνει στην παράταξή του περισσότερο χρόνο, αλλά κυρίως επιχειρεί να βάλει τους ψηφοφόρους και το στελεχιακό του δυναμικό στην λογική και την νοοτροπία της ολικής επαναφοράς -καθιστώντας τις ευρωεκλογές «απλώς ένα βήμα».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα