Άλλη μια νύχτα διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης το βράδυ του Σαββάτου στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Πάνω από 11.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακή πορεία στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, μια μαζική πορεία σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, με μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας αργά το βράδυ.

Τουρκία: Μεγάλη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη στην Κωνσταντινούπολη

Τα συνθήματα είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα του κόσμου και στη γερμανική πρωτεύουσα: πλακάτ με συνθήματα κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας  ή το γνωστό «Free Palestine».

Εξαιτίας πάντως του φόβου που επικρατεί στους κόλπους των γερμανικών αρχών ασφαλείας, είναι χαρακτηριστικό ότι επιστρατεύουν ακόμη και διερμηνείς για να μεταφράσουν επί τόπου τα συνθήματα που ακούγονται, προς αποφυγή αντισημιτικών εξάρσεων, αλλά και συνθημάτων υπέρ της τρομοκρατικής δράσης της  Χαμάς.

Σε ύψιστη επιφυλακή παραμένουν οι αρχές

Την ίδια ώρα πάντως η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας προχώρησε στη διάλυση άλλων μικρότερης έκτασης συναθροίσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε κεντρικά σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας, ενώ κάποιες άλλες είχαν δεν είχαν λάβει καν άδεια από τις αρχές.

Από την πλευρά του ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συνθημάτων στις πορείες αυτές, κάνει λόγο για «υποκίνηση σε γενοκτονία κατά του εβραϊκού λαού».

Πάντως, από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα έχουν απαγορευθεί επανειλημμένα φιλοπαιλαιστινιακές συναθροίσεις που φέρονται να σχετίζονται και με αντισημιτικούς κύκλους, ενώ πολλοί Εβραίοι της γερμανικής πρωτεύουσας καταγγέλλουν τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών και  απειλών για την καθημερινότητά τους.

Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα