Μπορεί το χρηματιστήριο Αθηνών να ταλαιπωρήθηκε αρκετές εβδομάδες για να βρει το δρόμο του, αλλά η εβδομάδα που έκλεισε, προφανώς και θα μείνει στη μνήμη πολλών. Γιατί ήταν η εβδομάδα που άνοιξε το νέο κεφάλαιο για την αλλαγή φρουράς των επενδυτών, με τους long term ήδη να παίρνουν μεγαλύτερες θέσεις στη Λ. Αθηνών.

Χωρίς να υποβιβάζεται η αξία των θεσμικών που έμειναν πιστοί στα ελληνικά assets, ακόμη και στις δύσκολες εποχές τους, οι αλλαγές που επήλθαν στον τραπεζικό κλάδο έδωσαν και δίνουν άλλον αέρα στην αγορά. Η παρουσία της 38ης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της UniCredit, στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, αλλά και ένα από τα πιο επιτυχημένα book building στην ελληνική ιστορία, της Εθνικής, επιβεβαιώνουν το παραπάνω.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εθνική… ανάταση

Μια επιβεβαίωση που ήρθε όμως μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία κατά την οποία ο κλάδος προσπάθησε να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά, να αποδείξει την ανθεκτικότητα του στα δύσκολα σκέλη, αλλά και να βελτιώσει τα χρηματοοικονομικά του στοιχεία, τρίμηνο με το τρίμηνο.

Αλλάζει η μετοχική σύνθεση

Ο μετοχικός χάρτης ενός εκ των σηματωρών κλάδων του ΧΑ αλλάζει. Και θα συνεχίσει να αλλάζει καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα έχουμε και τη διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς. Μέχρι τώρα όμως έχουμε δύο πλήρως ιδιωτικοποιημένες τράπεζες, την Eurobank και την Alpha Bank, και δύο, την Εθνική και την Πειραιώς, στην τελική ευθεία για την αποχώρηση του Δημοσίου.

Η πρώτη που είδε την αποχώρηση του ΤΧΣ από τη μετοχική της σύνθεση ήταν φυσικά η Eurobank, καθώς το ποσοστό του ήταν μικρό. Επαναγοράζοντας το 1,4% του ΤΧΣ αρχές Οκτωβρίου, η τράπεζα επιβεβαίωσε την καλή πορεία της. Πλέον το 47,5% του μετοχικού της κεφαλαίου είναι στα χέρια ξένων θεσμικών, το 32,9% στη Fairfax, το 5,5% σε μη θεσμικούς, το 5,05% στην Capital Group, το 5% στο Helikon και το 3,9% σε Έλληνες θεσμικούς.

Την παρουσία της UniCredit στη μετοχική της σύνθεση ενέταξε και από τις 13 Νοεμβρίου η Alpha Bank, η οποία όχι μόνο απέκτησε το 9% που κατείχε το ΤΧΣ, αλλά πήρε και από το ταμπλό άλλες 15 εκατ. μετοχές, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 10,6%. Το 73% επίσης της Alpha Bank είναι σε ξένους θεσμικούς, το 5% σε Έλληνες θεσμικούς και λίγο πάνω από το 12% σε φυσικά πρόσωπα.

Αλλαγές έχει και η μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς το ΤΧΣ παραμένει μέτοχος με 18%, αλλά δεν έχει πλέον το δικαίωμα μειοψηφίας (όριο 33%), ενώ θα υπάρξουν νέοι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5% και θα αυξηθεί αισθητά η διασπορά των μετοχών. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής πλέον είναι και οι Fidelity, BlackRock, Capital, Lazard, Norges, Allianz, Wellington, Gic, Robeco και RWC.

Τους επόμενους μήνες αναμένονται και οι σχεδιασμοί για το υπόλοιπο 18% της Εθνικής που κατέχει το Δημόσιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά όπως έχει αναφέρει και ο ot.gr, η δεύτερη και κατά φαινόμενα τελευταία φάση αποκρατικοποίησής της, θα μπει σε αναμονή για τους επόμενους μήνες, μιας και το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε άλλη πώληση έως και το καλοκαίρι του 2024.

Το επόμενο βήμα πλέον είναι πώληση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και αναμένεται μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου του 2024. Ο σχεδιασμός αυτός ενδεχομένως να αλλάξει σε περίπτωση που προκύψει κάποιος στρατηγικός επενδυτής (cornerstone investor), όπως συνέβη με την Alpha Bank και την UniCredit.

Το τραπεζοκεντρικό ΧΑ

Οι πυκνές εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα της Λ. Αθηνών, η οποία μετά τη μεγάλη διόρθωση έως τις 1.105 μονάδες, κινείται αθόρυβα αλλά σταθερά πάνω από τις 1.200 μονάδες. Βραχυπρόθεσμα ακόμη έχει εκκρεμότητες για να κινητοποιήσει τους μετριοπαθείς, αλλά μακροπρόθεσμα το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξο.

Όπως αναφέρουν κατά καιρούς οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, η παρουσία μεγάλων χαρτοφυλακίων πλέον στον τραπεζικό κλάδο, έχει θέσει τις βάσεις για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης του κλάδου, αν και με πιο ήπιο ρυθμό από αυτό που έγινε στο δεύτερο κυρίως τρίμηνο του έτους. Προφανώς, ο χαρακτήρας των μετοχών αυτών παραμένει άκρως επιθετικός, παρά το ότι πρωτοστατούν σε εμπορευσιμότητα και κεφαλαιοποίηση, καθώς κινούνται το λιγότερο με διπλάσια ορμή από τον Γενικό Δείκτη και στις δύο κατευθύνσεις. Αλλά δεδομένης της τραπεζοκεντρικότητας του ΧΑ, οι τίτλοι του κλάδου αναμένεται να συμπαρασύρουν εφεξής ολόκληρο το ταμπλό και να αναβαθμίσουν τις προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, το ανοδικό σενάριο δικαιολογείται καλύτερα από το πτωτικό, συνυπολογίζοντας τις εκθέσεις για τις προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας ακόμα και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, την ειδική συνθήκη της επενδυτικής βαθμίδας, την πολιτική σταθερότητα για αρκετό διάστημα ακόμα, τα μεγάλα κεφάλαια που αναμένονται στο μεσοπρόθεσμο, τις εταιρικές ζυμώσεις, κ.α.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%