Η νίκη , εναντίον του πληθωρισμού, δεν έχει ακόμη κερδηθεί και τα στοιχήματα που βασίζονται στη βραχυπρόθεσμη ροή δεδομένων είναι πρόωρα, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες των αγορών ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι η μείωση των επιτοκίων και ότι αυτη θα μπορούσε να έρθει ήδη από τον Απρίλιο.

Eurostat: Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβρη – Στο 2,8% στην ευρωζώνη

«Δεν είναι η ώρα να αρχίσουμε να κηρύσσουμε τη νίκη», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Βερολίνο. «Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας και να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα με βάση τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις».

Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι μια μείωση των επιτοκίων είτε τον Απρίλιο είτε τον Ιούνιο και βλέπουν περισσότερες από 90 μονάδες βάσης χαλάρωσης πριν από το τέλος του 2024.

Η Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σταθερά για τα «επόμενα δύο τρίμηνα», ενώ ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρ. Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι «περισσότερο».

Επίμονος πληθωρισμός

«Θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί απέναντι στους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού, δήλωσε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε πράγματι να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες.

Ένας βασικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό είναι η ταχεία αύξηση των ονομαστικών μισθών, ακόμη και αν η ΕΚΤ βλέπει μέχρι στιγμής μόνο μια διαδικασία «αναπλήρωσης» αφού οι εργαζόμενοι έχασαν τα πραγματικά εισοδήματα από την έξαρση του πληθωρισμού.

Η τράπεζα θα παρακολουθεί τώρα αν οι επιχειρήσεις απορροφούν τις αυξήσεις των μισθών μέσω χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους, αν η στενότητα στην αγορά εργασίας χαλαρώνει και αν οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό παραμένουν αγκυροβολημένες γύρω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί έως ότου έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει ο πληθωρισμός σταθερά στον στόχο μας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής