Σε ειδικούς ημιαγωγούς κατά παραγγελία στρέφεται η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών Daikin προκειμένου οι συσκευές της να εξοικονομούν επιπλέον ενέργεια.

Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν όλο και περισσότερο να σχεδιάζουν μικροτσίπ κατά παραγγελία προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση των προϊόντων τους.

Καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Amazon δαπανούν όλο και περισσότερα κεφάλαια σε προσαρμοσμένους ημιαγωγούς αιχμής, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν μικροτσίπ παλαιού τύπου προσπαθούν επίσης να εξελιχθούν να εισαγάγουν πιο εξελιγμένα τσιπ στα προϊόντα τους.

Daikin Europe: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο αντλιών θέρμανσης στην Τσεχία

Η Daikin που έχει την έδρα της στην Οσάκα, και η οποία προβλέπει να κατασκευάσει 10 εκατομμύρια οικιακά κλιματιστικά το τρέχον οικονομικό έτος, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με μια ιαπωνική εταιρεία σχεδιασμού για την προσαρμογή των ημιαγωγών για inverters που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά της.

Tα inverters ρυθμίζουν την ταχύτητα του κινητήρα ενός κλιματιστικού για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι πολύ διαδεδομένα στην Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά λιγότερο συνηθισμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι προσαρμοσμένοι ημιαγωγοί κοστίζουν περισσότερο αλλά προσφέρουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση και επιτρέπουν τη μείωση της χρήσης άλλων εξαρτημάτων, σύμφωνα με στέλεχος της Daikin.

«Για να αναδείξουμε την πλήρη απόδοση του συμπιεστή και του κινητήρα ενός κλιματιστικού, πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση του ημιαγωγού, διαφορετικά θα φτάσουμε σε ένα όριο», δήλωσε ο Yuji Yoneda, γενικός διευθυντής του κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Daikin, σε συνέντευξή του.

Αρχή από το 2025

Η Daikin σχεδιάζει να ξεκινήσει να εισάγει τα τσιπ αυτά σε κλιματιστικά υψηλής τεχνολογίας από το 2025 και εξετάζει τη χρήση τους στο ένα πέμπτο περίπου των μονάδων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η εταιρεία, η οποία ανέπτυξε το πρώτο συσκευασμένο κλιματιστικό της Ιαπωνίας το 1951, εργάζεται επίσης σε προσαρμοσμένες μονάδες ισχύος, οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του κλιματιστικού.

Η Daikin προσλαμβάνει μηχανικούς από τη βιομηχανία ημιαγωγών για να εργαστούν στον τομέα του customization ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό καθώς πολλές εταιρείες επενδύουν στην εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών.

Η ιαπωνική εταιρεία ελπίζει ότι η αυξημένη εστίαση στην ενεργειακή απόδοση θα αποτελέσει ούριο άνεμο για την εταιρεία. Ο αριθμός των κλιματιστικών παγκοσμίως αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί σε 5,6 δισεκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Eurolife FFH – LTIMindtree: Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Gen AI και Digital Hubs
Tεχνητή νοημοσύνη |

Eurolife FFH – LTIMindtree: Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία Gen AI και Digital Hubs

Η συνεργασία θα επιτρέψει την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, σε μεγάλη κλίμακα, στον ασφαλιστικό, τραπεζικό, ναυτιλιακό και κατασκευαστικό κλάδο