Για χρόνια,  οι επενδυτές αναρωτιόντουσαν τι θα συνέβαινε όταν πέθαιναν οι άνω των ενενήντα Γουόρεν Μπάφετ ή Τσάρλι Μάνγκερ, που ήταν οι προσωπικότητες πίσω από τον εκτεταμένο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων Berkshire Hathaway.

Την Τετάρτη πήραν την απάντησή τους: σχεδόν τίποτα.

Πώς η «ξηρασία» στα deal… πότισε την περιουσία του Μπάφετ – Ρεκόρ ρευστότητας στην Berkshire

Η απάντηση της αγοράς στον θάνατο του Μάνγκερ ήταν η αντίδραση που ήθελαν εδώ και καιρό οι δύο άνδρες, οι οποίοι πέρασαν πάνω από μια δεκαετία προετοιμάζοντας τους επενδυτές για τις ενδεχόμενες αποχωρήσεις τους.

«Αν πεθάνω απόψε, νομίζω ότι η μετοχή θα ανέβαινε αύριο», είπε ο Μπάφετ, 93, στην ετήσια συνεδρίαση της εταιρείας το 2017.

Την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τον θάνατο του Μάνγκερ, οι μετοχές της Berkshire Hathaway υποχώρησαν μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ο Μάνγκερ βοήθησε στη διαμόρφωση των αρχών στις οποίες εκπαιδεύτηκε η επόμενη γενιά ηγετών της εταιρείας, σύμφωνα με τους Financial Times. Αυτό καθησύχασε τους επενδυτές ότι η Berkshire μπορεί να επιβιώσει από την απώλεια οποιουδήποτε από τους δύο, αλλά η απουσία του Μάνγκερ θα εξακολουθεί να είναι βαθιά αισθητή μέσα στην Berkshire.

Ο Μάνγκερ βοήθησε να μετατραπεί η εταιρεία, από κατασκευαστής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σε βιομηχανικό και ασφαλιστικό μεγαθήριο. Ο Μπάφετ πιστώνει στον επί χρόνια συνεργάτη του ότι άλλαξε την επενδυτική του προσέγγιση από την εκπαίδευση που εστιάζει στην καθαρή αξία που έμαθε υπό την κηδεμονία του Μπέντζαμιν Γκράχαμ, του πατέρα της επένδυσης αξίας.

 Το αντηχείο του Μπάφετ

Ο Μάνγκερ υπήρξε το αντηχείο του Μπάφετ σε μια σειρά από τις μεγαλύτερες συμφωνίες της εταιρείας, μετά την εξαγορά των See’s Candies, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1972.

Η εξαγορά του See – η μεγαλύτερη συμφωνία που είχε κλείσει μέχρι τότε – ήταν ένα σημείο καμπής για τον Μπάφετ. Μετά από παρότρυνση του Μάνγκερ, άρχισε να απομακρύνεται από τις προβληματικές αλλά φθηνές επιχειρήσεις που κυνηγούσε τόσο καιρό. Η See’s έχει δημιουργήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη προ φόρων μετά την εξαγορά, μετρητά που ήταν κρίσιμα για τη χρηματοδότηση της ανόδου της Berkshire, συμπεριλαμβανομένων των προσοδοφόρων επενδύσεών της στο χρηματιστήριο.

Το αποτύπωμα του Μάνγκερ φαίνεται σε αρκετές από τις μεταγενέστερες συναλλαγές της Berkshire, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ισραηλινής εταιρείας μετάλλων Iscar και της αγοράς μετοχών της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.

Τα τελευταία χρόνια, ήταν πιο δύσκολο για τους επενδυτές να αποκρυπτογραφήσουν ποιες συναλλαγές επηρέασε ο Μάνγκερ, εν μέρει επειδή έχουν λίγες πηγές από τις οποίες αντλούν τις πληροφορίες τους.

Σημείωσε ότι ο Μάνγκερ ήταν «ίσως ο μόνος που μπορούσε να πει όχι στον Γουόρεν και ότι έκανε κάτι χαζό», προσθέτοντας ότι ο Μάνγκερ είχε κερδίσει το ψευδώνυμο «Αποτρόπαιος Ανύπαρκτος» που του έδωσε ο Μπάφετ.

Ο Κρίστοφερ Ρόσμπαχ, επικεφαλής επενδύσεων του μακροχρόνιου μετόχου της Berkshire, J Stern & Co, είπε στους Financial Times ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν για να δουν εάν τα στελέχη που έχουν εργαστεί δίπλα-δίπλα με τους δύο άνδρες θα έχουν διευρυμένες ευθύνες.

Ποιοι αναλαμβάνουν

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τον Τοντ Κόουμς και τον Τεντ Βέσλερ, που βοηθούν στη διαχείριση του 319 δισεκατομμυρίων δολαρίων χαρτοφυλακίου μετοχών της Berkshire, καθώς και τους αντιπροέδρους Γκρέγκ Έιμπελ και Ατζίτ Τζαΐν, που διευθύνουν τις λειτουργικές επιχειρήσεις και την ασφαλιστική της μονάδα, αντίστοιχα. Ο Μάνγκερ το 2021 είπε ότι ο Έιμπελ, ο 61χρονος κληρονόμος της εταιρείας, θα «διατηρούσε την κουλτούρα» αφού αυτός και ο Μπάφετ είχαν φύγει.

Ο Ρόσμπαχ αναρωτήθηκε αν οι επίγονοι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Μάνγκερ και αν μπορούν να έχουν το είδος του διαλόγου που είχε εκείνος με τον Μπάφετ.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η εταιρεία θα προβεί σε άμεσες αλλαγές, δεδομένου ότι τα σχέδια διαδοχής έχουν εκπονηθεί σε μεγάλο βαθμό και το μερίδιο 2 δισ. δολαρίων του Μάνγκερ δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να επηρεάσει τον έλεγχο. Ο Μπάφετ παρέμεινε επίσης στο τιμόνι, καθοδηγώντας τις επενδυτικές αποφάσεις και τις εξαγορές.

Ωστόσο, οι επενδυτές δήλωσαν ότι θα εξετάσουν προσεκτικά την ετήσια επιστολή του Μπάφετ τον ερχόμενο Φεβρουάριο για τυχόν ενδείξεις ότι υπάρχει αλλαγή στον όμιλο.

Ο θάνατος αρκετών διευθυντών του διοικητικού συμβουλίου είχε ήδη αναγκάσει την Berkshire να βρει νέους επόπτες. Ο Γουόλτερ Σκοτ, διευθυντής για περισσότερες από δύο δεκαετίες, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2021, σε ηλικία 90 ετών. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τόμας Μέρφι, 96, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο και πέθανε τρεις μήνες αργότερα. Ένας άλλος διευθυντής, ο Ντέιβιντ Γκέσμαν, πέθανε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους σε ηλικία 96 ετών.

Έχουν αντικατασταθεί με επενδυτές αξίας, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών κεφαλαίων Κρίστοφερ Ντέιβις και Γουόλι Βάιτς.

Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να αναλάβει πολύ πιο ενεργό ρόλο όταν ο Μπάφετ δεν είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος. Οι διάδοχοί του θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του μητρώου των μετόχων που θα συμβεί όταν πεθάνει ο Μπάφετ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο των δικαιωμάτων ψήφου. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την Berkshire να υποχωρήσει στους θεσμικούς επενδυτές που σε μεγάλο βαθμό κατάφερνε να αποκρούσει.

Πέρα από τέτοιες πρακτικές σκέψεις, οι οπαδοί της Berkshire επικεντρώνονται επίσης στον προσωπικό αντίκτυπο στον Μπάφετ μετά την απώλεια του δεξιού του χεριού.

Ο Μπάφετ έχει παραπονεθεί για ορισμένες επενδύσεις που έκανε χωρίς τη συμβολή του Μάνγκερ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστήριξαν την καταστροφική εξαγορά της Energy Future Holdings, της εταιρείας κοινής ωφελείας του Τέξας που τελικά κήρυξε πτώχευση.

Η εταιρεία υπέστη ζημιά 837 εκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων από την επένδυση. Κάνοντας την επένδυση «χωρίς να συμβουλευτεί τον Τσάρλι. . . ήταν ένα μεγάλο λάθος», είπε ο Μπάφετ στους μετόχους το 2014.

Και πρόσθεσε: «Την επόμενη φορά θα τηλεφωνήσω στον Τσάρλι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση