Προθεσμία πέντε ημερών, από την κοινοποίηση της απόφασης, προκειμένου να παραδώσουν τα διαβατήριά τους στις αρχές, θα έχουν οι Ρώσοι, στους οποίους έχει απαγορευτεί να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που τίθεται σε ισχύ σήμερα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν απαγόρευση ταξιδιού, μεταξύ άλλων, σε στρατεύσιμους, υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), κατάδικους ή άτομα που έχουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά ή «πληροφορίες ιδιαίτερης σημασίας».

Όπως γράφει το Bloomberg, το επιστρεφόμενο διαβατήριο θα φυλάσσεται από τις αρχές που το εξέδωσαν, όπως το υπουργείο Εσωτερικών ή οι αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επιστροφή

Το κυβερνητικό διάταγμα προβλέπει επίσης, ότι μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, το διαβατήριο θα μπορούσε να επιστραφεί με τη συμπλήρωση της  σχετικής αίτησης.

Εκείνοι των οποίων το δικαίωμα ταξιδιού περιορίστηκε προσωρινά με βάση την επιστράτευση για στρατιωτική ή εναλλακτική πολιτική θητεία θα πρέπει επιπλέον να προσκομίσουν στρατιωτική ταυτότητα με απόδειξη ότι ολοκλήρωσαν την θητεία τους, αναφέρει το ψήφισμα.

Τον Μάρτιο, οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές κοντά στο θέμα, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας κατάσχουν τα διαβατήρια ανώτατων αξιωματούχων και στελεχών κρατικών εταιρειών, προκειμένου να τους εμποδίσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η επιστράτευση

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τον πρώτο κύκλο επιστράτευσης Ρώσων πολιτών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με φόντο τις επιτυχίες της Ουκρανίας στα πεδία των μαχών. Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επρόκειτο να κληθούν 300.000 οπλίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αποκτά πολιτικό ρεύμα ο «Κανένας» και το κόμμα «Tίποτα»- Τα Τέμπη αυξάνουν τη δυσπιστία
Επικαιρότητα |

Αποκτά πολιτικό ρεύμα ο «Κανένας» και το κόμμα «Tίποτα»- Τα Τέμπη αυξάνουν τη δυσπιστία

«Υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο αισθάνεστε πιο κοντά; Ποιον θεωρείτε κατάλληλο;»: Τι απαντούν οι πολίτες. Καταλύτης η διαχείρισή για τις ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών, όπως και η Υγεία.