Η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων πρόκειται να αναπτυχθεί με τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και μια δεκαετία φέτος, καθώς η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος δανεισμού επιβαρύνουν τη ζήτηση για δάνεια.

Η πτώση των τιμών των κατοικιών σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι επίσης ένας παράγοντας στις προβλέψεις της EY ότι η αγορά στεγαστικών δανείων θα αναπτυχθεί μόνο κατά 1,5% φέτος και 2,4 % το 2024, έναντι 4,9% το περασμένο έτος.

Η εταιρεία συμβούλων αναφέρει ότι τα αυξανόμενα επιτόκια – τα οποία έφτασαν στο ιστορικό υψηλό της ευρωζώνης 4% τον Σεπτέμβριο – και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν καταστείλει τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Ζεσταίνουν τα στεγαστικά δάνεια 35.000 ακίνητα από πλειστηριασμούς

«Η αγορά κατοικίας δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα», υπογράμμισε ο Ομάρ Αλί, διαχειριστής εταίρων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της EY για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική. «Για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, το υψηλό κόστος διαβίωσης και δανεισμού σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι αγοράζουν σπίτια, πράγμα που σημαίνει ότι ο στεγαστικός δανεισμός πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας».

Συρρίκνωση

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, ο τραπεζικός δανεισμός της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε φέτος, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, από το ιστορικό χαμηλό του μείον 0,5% τον Ιούλιο του 2022, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Από τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% και οι επενδυτές προβλέπουν ότι είναι απίθανο να ξεκινήσει η μείωσή τους μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά την πτώση των τιμών και των πωλήσεων το καλοκαίρι, αλλά η ευρωζώνη είναι πιο πίσω στον κύκλο των επιτοκίων.

Η ετήσια έκθεση European Bank Lending Forecast της EY, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, επισημαίνει τις σκληρές στεγαστικές αγορές στην ευρωζώνη —ιδίως τη Γερμανία— καθώς και τα αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού από ορισμένες τράπεζες, που έχουν προκαλέσει συρρίκνωση της ζήτησης και της διαθεσιμότητας στεγαστικών δανείων.

«Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς τα επιτόκια και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί, η οικονομία της Ευρώπης —και οι τράπεζες που τη στηρίζουν— δοκιμάστηκαν σε νέα όρια», δήλωσε ο Nigel Moden, επικεφαλής του τμήματος τραπεζών και κεφαλαιαγορών της EY.

Ανάκαμψη μακροπρόθεσμα

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα που είχαν δημιουργήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα τελευταία 15 χρόνια σήμαινε ότι είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για επιβράδυνση στην αγορά στεγαστικών δανείων από ό,τι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Ενώ η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού αναμένεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα, η εικόνα περαιτέρω είναι ανάκαμψη. Μπορεί να είναι αργό, αλλά, ελλείψει περαιτέρω, μεγάλων απρόβλεπτων προκλήσεων, αναμένουμε σταθερή βελτίωση της οικονομίας και του όγκου δανείων».

Η EY εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων θα αυξηθεί κατά 3,3% το 2025 και 3,2% το 2026.

Γενικότερα, ο δανεισμός στις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 2,1 τοις εκατό το 2023, από το υψηλό 14 ετών του 5 τοις εκατό πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή