Την πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο των επενδύσεων εξαίρει η Jefferies στο τελευταίο σημείωμά της GREED & fear, με αφορμή τις εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου η ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει τα ορόσημα και λαμβάνει τις δόσεις.

Όπως επισημαίνει η Jefferies, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 11,1 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού ποσού των 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει κατά την εξαετή περίοδο μεταξύ 2021 και 2026. Οι ροές αυτές είναι σημαντικές σε σχέση με το ΑΕΠ, σχολιάζει η Jefferies.

Jefferies: O «χρησμός» για τις ελληνικές τράπεζες – Καταλύτες τουρισμός, δανεισμός

Το σύνολο των 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει ισοδυναμεί με το 17% του ελληνικού ετήσιου ονομαστικού ΑΕΠ των 215 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή οικονομία για την οποία το GREED & fear της Jefferies είναι πιο θετικό. Επίσης, ο άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει την πιο φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία, προφανώς, έχει το αντίθετο.

Μάλιστα, η Jefferies υπενθυμίζει άρθρο του Reuters την περασμένη εβδομάδα που ανέφερε ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις για τη σταδιακή πρόωρη αποπληρωμή μέρους των διμερών κρατικών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης δανειακής διευκόλυνσης την περίοδο 2010-2012

Χρηματιστηριακές επιδόσεις

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η Jefferies διαπιστώνει επίσης ότι έχει από τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης MSCI Greece Index έχει υπεραποδώσει έναντι του δείκτη MSCI Eurozone Index κατά 20% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα και κατά 35% από την αρχή του 2021.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τιμές των ελληνικών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο του 2023 και είναι τώρα 58% πάνω από το κατώτατο σημείο του 3ου τριμήνου του 2017, αν και παραμένουν 9% κάτω από το προ της κρίσης ανώτατο επίπεδό τους το 3ο τρίμηνο του 2008.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται για έκτο συνεχές έτος το 2022, μετά το κατώτατο σημείο το 2016. Έτσι, οι τιμές για τους χώρους γραφείων και τους χώρους λιανικής αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση και 5% σε ετήσια βάση αντίστοιχα το 2022 και είναι πλέον αυξημένες κατά 20% και 27% από το 2016.

Το «αυτογκόλ» της Γερμανίας

Η αντίθεση με την αναγέννηση της Ελλάδας και τη σημερινή δυσπραγία της Γερμανίας είναι εκπληκτική, αναφέρει η Jefferies, δεδομένης της εντελώς αντίθετης κατάστασης που επικρατούσε πριν από δέκα χρόνια. Εν τω μεταξύ, από τα πολλά «αυτογκόλ» που διέπραξε η σημερινή γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο ήταν η βεβιασμένη απόφαση να στερήσει από τις γερμανικές επιχειρήσεις τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Στο σημείο αυτό, η Jefferies υπενθυμίζει ότι η Γερμανία εισήγαγε φθηνή ρωσική ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να θεωρηθούν ως ο μεγαλύτερος ωφελημένος. Η Ουάσινγκτον αντιδρούσε πάντα στην κατασκευή του Nord Stream II, μια πίεση στην οποία αντιστάθηκε η Angela Merkel καθ’ όλη τη διάρκεια των 16 ετών της καγκελαρίας της. Ο Nord Stream II δεν υπάρχει πλέον, ενώ μια εξαγωγική αγορά είναι πλέον διαθέσιμη για τους αμερικανούς εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρίς να συνυπολογιστεί η εξαγωγή αμερικανικών όπλων σε μια Γερμανία που επανεξοπλίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους