Το επίπεδο των 1.300 μονάδων φαίνεται ότι αποδεικνύεται δύσκολο για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να χάνει την ανοδική του φόρα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται σε επιλεγμένους, αλλά δεικτοβαρείς, τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,48% στις 1.298,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 56,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.145,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,14% στις 1.065,39 μονάδες.

Συγκράτηση των αγοραστών

Αν και στην έναρξη της συνεδρίασης η αγορά έδειχνε ότι ήθελα να διασπάσει ανοδικά το ορόσημο των 1.300 μονάδων, οι πιέσεις που βγήκαν στον τραπεζικό κλάδο δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις για τις δυνάμεις που μπορούν να υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση, τουλάχιστον στην παρούσα. Βέβαια, με τη βοήθεια κάποιων τίτλων, όπως της Coca Cola και της ΔΕΗ, η αγορά καταφέρνει να κρατήσει την επαφή της με το επίπεδο, ωστόσο δεν δείχνει εφικτή η διάσπασή του.

Η διήμερη υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου έχει, άλλωστε, ενεργοποιήσει κάποιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε μια αγορά που κινείται λελογισμένα από την αρχή του μήνα. Πόσο μάλλον δεν όταν αύριο η λήξη των παραγώγων θα φέρει μια μικρή αναταραχή, όπως και τα rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες και τις σταθμίσεις των FTSE Russell και EuroStoxx. Υπενθυμίζεται από τις 18 Δεκεμβρίου εντάσσονται στον δείκτη Stoxx Greece Total Market οι EpsilonNet και Optima Bank, ενώ την ίδια ημέρα, θα τεθούν σε ισχύ οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες του FTSE Russell.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από εγχώριους αναλυτές, η αγορά δείχνει να έχει δημιουργήσει μια καλή βάση στη ζώνη των 1.270 – 1.280 μονάδων, η οποία μπορεί να ανακόψει πιθανές αναταράξεις ενόψει του κλεισίματος του έτους. Άλλωστε οι αποδόσεις είναι τέτοιες που πολλά χαρτοφυλάκια έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος των κερδών τους και παραμένουν με επιλεκτικές διαθέσεις για το χτίσιμο των θέσεων της νέας χρονιάς. Το διακύβευμα είναι να παραμείνει αυτή η ρευστότητα και να τροφοδοτήσει τις επιλογές για το 2024.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλο τώρα, Σαράντης και Coca Cola σημειώνουν κέρδη 2,36% και 2,01% αντίστοιχα, με τις Τιτάν, ΔΕΗ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha bank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να κινούνται με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια κέρδη καταγράφουν οι Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Jumbo.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ χάνει 1,05%, με τις Eurobank, Quest, Motor Oil, Εθνική, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο, Autohellas και Πειραιώς να βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή είναι οι Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες