Η συνεχιζόμενη βελτίωση στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη συνέχιση των βημάτων για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών οδήγησαν σε αναβαθμίσεις τεσσάρων από τις αξιολογούμενες χώρες – Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Βραζιλία, συνοψίζει η DBRS, στο review του 2023. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι αδύναμες παγκόσμιες προοπτικές έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση των τάσεων της αξιολόγησης.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, καμία από τις αξιολογήσεις κρατικών τίτλων της DBRS Morningstar δεν έχει θετικές τάσεις. Τέσσερις στην κάλυψή της δέχθηκαν πτωτική πίεση, μεταξύ των οποίων δύο στην Ευρώπη – Ηνωμένο Βασίλειο και Σλοβακία.

Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση-έκπληξη από την DBRS

Στην Ευρώπη, η Κύπρος αναβαθμίστηκε σε BBB (υψηλό), σταθερή κυβέρνηση, λόγω της μείωσης του χρέους και της προσδοκίας της DBRS Morningstar ότι οι μετρήσεις του δημόσιου χρέους θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή), σταθερή λόγω σημαντικής βελτίωσης στα δημοσιονομικά και το χρέος, ενώ ενισχύθηκε από την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου.

Τι θα φέρει αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την DBRS, ειδικά για την Ελλάδα, η αξιολόγηση της μπορεί να αναβαθμιστεί, εάν συμβεί ένα ή ένας συνδυασμός των παρακάτω:

(1) συνέχεια εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι μακροπρόθεσμα τις οικονομικές προοπτικές

(2) διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική ευθύνη, που οδηγεί σε διαρκή μείωση της αναλογίας δημόσιου χρέους.

Στον αντίποδα, υποβάθμιση μπορεί να έρθει εάν:

(1)Υπάρξει παρατεταμένη αποδυνάμωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που να θέτει τον δείκτη του δημόσιου χρέους σε μια διαρκή ανοδική τάση

(2)Υπάρξει αναστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

(3)Επανέλθει η αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τι εκτιμάται για το 2024

Παρά την άνευ προηγουμένου νομισματική σύσφιξη σε συνδυασμό με τους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε σε γενικές γραμμές ανθεκτική το 2023. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε οριακά από 3,5% το 2022 σε 3,0% το 2023. Η ανάπτυξη ήταν άνιση με διευρυνόμενες αποκλίσεις. Οι προηγμένες οικονομίες επιβραδύνθηκαν από 2,6% το 2022 σε 1,5% το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης να επικεντρώνεται στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη ήταν 3,3% το 2022, αλλά προβλέπεται ότι θα ήταν 0,7% το 2023. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη των ΗΠΑ παρέμεινε ανθεκτική στο 2,1% τόσο το 2022 όσο και το 2023 και η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες παρέμεινε γενικά αμετάβλητη, από 4,1% σε 4,2% το 202% 2023.

Αυτό αντανακλά την πρόοδο σε ορισμένες χώρες, ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της αγοράς ακινήτων και των γεωπολιτικών εντάσεων. Όσον αφορά το μέλλον, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί, καθώς η καθυστερημένη επίδραση της νομισματικής σύσφιξης είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2024 είναι γενικά ασθενέστερες από ό,τι για το 2023.

Επιπλέον, τα δημόσια οικονομικά παρέμειναν στα όρια το 2023. Αν και ο αυξανόμενος πληθωρισμός αρχικά συνέβαλε στη μείωση της αξίας του ανεξόφλητου χρέους, οι αποπληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2023 δημιουργούν πλέον δυσμενέστερη δυναμική του χρέους. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το χρέος της γενικής κυβέρνησης στις προηγμένες οικονομίες παραμένουν αυξημένες στο 112% του ΑΕΠ το 2023, παρόμοια με το 2022 και πάνω από τα επίπεδα πανδημίας του 104% του ΑΕΠ το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος