Ως το μεγαλύτερο περιστέρι των κεντρικών αγορών κλείνει την αυλαία του 2023  η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της αποφάσισε να  διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια του γεν παραμένουν στο -0,1% , με ομόφωνη απόφαση, ενώ κρατάει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των 1οετών ομολόγων στο 1%.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν έχουμε ακόμη προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα επιτύχει σταθερά τον στόχο μας. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να δείξουμε τώρα με υψηλό βαθμό βεβαιότητας πώς μπορούμε να εξέλθουμε από την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική» δήλωσε ο διοικητής της BOJ, Καζούο Ουέντα, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters.

Κεντρικές τράπεζες: «Φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων- Τι προβλέπουν οι αγορές

«Εάν επρόκειτο να βγούμε από το αρνητικό επιτόκιο, τα επιτόκια θα αυξηθούν ελαφρώς. Αλλά το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό πραγματικό κόστος δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό, οπότε οι διευκολυντικές νομισματικές συνθήκες θα διατηρηθούν», πρόσθεσε.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Η αποδόσεις του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου υποχώρησαν στο 0,622% και το γεν αποδυναμώθηκε και διαπραγματευόταν πτώση μεγαλύτερη του 1%  στα 144,33 έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,4% στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος των τελευταίων σχεδόν δύο εβδομάδων.

Τα σχόλια του Ουέντα νωρίτερα τον Δεκέμβριο είχαν αυξήσει τις προσδοκίες για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, προκαλώντας ράλι στο γεν. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ήταν προσεκτική όσον αφορά την απεμπλοκή της μακροχρόνιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, φοβούμενη ότι οποιαδήποτε πρόωρη κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πρόσφατες εκκολαπτόμενες βελτιώσεις.

Συνολικά, η BOJ χαλάρωσε σταδιακά τον έλεγχο των αποδόσεων των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο – τον περασμένο Δεκέμβριο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πρόβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα  δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της.  Ωστόσο, το 21% από τους 28 οικονομολόγους εκτιμά ότι η BOJ θα βάλει τέλος στη χαλαρή νομισματική πολιτική τον Ιανουάριο, ενώ πάνω από το 80% των οικονομολόγων αναμένει ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια -τον βασικό πυλώνα του καθεστώτος νομισματικής διευκόλυνσης- μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Μισθολογικές αυξήσεις

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο διοικητής θα προβεί σε αλλαγές μόλις οι ετήσιες εαρινές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς επιβεβαιώσουν μια τάση ουσιαστικών μισθολογικών αυξήσεων.

«Ακόμη και αν οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται σε ετήσια βάση, αν περιμένουμε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν και ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται, αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει τους πραγματικούς μισθούς σε θετικούς» τόνισε ο Ουέντα. « Στελέχη ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων σχολιάζουν τις προοπτικές για υψηλότερους μισθούς» συνεχίζει και προσθέτει ότι «πο πληροφορίες μας, ωστόσο, δείχνουν ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τη μισθολογική πολιτική του επόμενου έτους λόγω της υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας».

Προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο δομικόςπληθωρισμός – τον οποίο ορίζει ως τον πληθωρισμό που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων – θα παραμείνει πάνω από το 2% μέχρι το οικονομικό έτος 2024. Παρά το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός υπερβαίνει τον δηλωμένο στόχο του 2% για 19 συνεχόμενους μήνες, η BOJ «συνέχισε υπομονετικά» το καθεστώς νομισματικής διευκόλυνσης.

Ο «βασικός δομικός πληθωρισμός» – ο πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – έχει υπερβεί τον στόχο της BOJ για 2% για 13 συνεχόμενους μήνες τώρα.

Η κεντρική τράπεζα προτιμά ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία να καθοδηγείται από την εγχώρια ζήτηση, η οποία είναι πιο βιώσιμη και σταθερή. Η τράπεζα πιστεύει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα μεταφραστούν σε ένα πιο ουσιαστικό σπιράλ, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να ξοδέψουν.

Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ιαπωνία. Αυτό συνέβαλε στην πρώτη τριμηνιαία οικονομική συρρίκνωση της Ιαπωνίας σε περισσότερα από τρία χρόνια το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με συρρίκνωση 2,9%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία.

Η νομισματική πολιτική της BOJ είναι σύνθετη και πολύπλευρη λόγω των διαφόρων εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει χρησιμοποιήσει για να αναζωογονήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής