Στο 2,9% διαμορφώθηκε τελικά (από 3% της αρχικής εκτίμησης) ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat. Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 2,4%, όπως προβλεπόταν και από την αρχική εκτίμηση.

Ειδικότερα, στο 2,4% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,6 της μονάδας.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η εκτίμηση της Eurostat είναι ότι ο ετήσιος πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη) έφτασε το το 2,9% τον Νοέμβριο, από 3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης, σε εθνικό επίπεδο, αυξήθηκε κατά 3% ετησίως τον περασμένο μήνα.

Οι τιμές

Σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον αναφερόμενο μήνα, φθάνοντας στο 6,9%, αν και μειώθηκε από το 7,4% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4% τον Νοέμβριο και ο πληθωρισμός των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών έφτασε στο 2,9%. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν βουτιά 11,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Στο σύνολο της Ε.Ε., ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανήλθε στο 3,1% από 3,6% τον Οκτώβριο, ενώ έναν χρόνο πριν ανερχόταν στο 11,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-0,8%), τη Δανία (0,3%) και στην Ιταλία (0,6%).

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (8,0%), την Ουγγαρία (7,7%), τη Σλοβακία και τη Ρουμανία (6,9%).

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 21 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε τρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή