Μετά από ένα πενθήμερο εσωκομματικών αναταράξεων, οι οποίες επισφραγίστηκαν χθες με την ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (την καταψήφιση) στην κυβερνητική τροπολογία για τους μετανάστες – εργάτες, το Μαξίμου αλλάζει ατζέντα και επιστρέφει στο αφήγημα της μεταρρυθμιστικής «ορμής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους υπουργούς του στο Μαξίμου το πρωί για την τελευταία συνεδρίαση του 2023, θεωρώντας «λήξαν» το θέμα Σαμαρά. Εξού και δεν αναμένεται η παραμικρή αναφορά του για όσα εκτυλίχθηκαν το τελευταίο πενθήμερο, από την κατάθεση της τροπολογίας για το μεταναστευτικό έως τη ψήφισή της, πιστεύοντας ότι δόθηκαν επαρκώς οι διευκρινήσεις για τον σκοπό της ρύθμισης.
Δημοσκόπηση: Δεν πείθουν τους πολίτες Μητσοτάκης και κυβέρνηση με τα μέτρα για την οπαδική βία
Έτσι η κυβέρνηση θέλει να στρέψει τους «προβολείς» στο πιο «εμβληματικό» νομοσχέδιο που μπαίνει στο τραπέζι σήμερα για τα επίσημα αποκαλυπτήρια. Είναι η πρωτοβουλία που έτρεξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τη νομοθέτηση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ (αποκλειστικά παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων), όπως προανήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη Βουλή την περασμένη Κυριακή.
Η πρωτοβουλία είναι εδώ και καιρό έτοιμη και μάλιστα επρόκειτο, κατά πληροφορίες, να είναι στην κορυφή της ατζέντας στο προηγούμενο Υπουργικό, αλλά είχε προτεραιοποιηθεί τότε η… έκπληξη Μητσοτάκη της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές – υποχρεωτικής για τους εκτός επικράτειας που θέλουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους και προαιρετικής για τους εντός επικράτειας ψηφοφόρους.
Ιδεολογικό «τερέν»
Είναι βέβαιο ότι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια θα μεταφέρει πολύ σύντομα την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και στο ιδεολογικό «τερέν», με την εκτίμηση της Ηρώδου Αττικού ότι η πλειονότητα της κοινωνίας είναι υπέρ μιας μεταρρύθμισης στο θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα εκεί, στη ρύθμιση που φέρει την κωδική ονομασία «Ελεύθερο πανεπιστήμιο», θα είναι η πρώτη μεγάλη ιδεολογική «μάχη» του 2024, δεδομένης της πρόθεσης του Μαξίμου να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά συνολικά ότι το πολιτικό περιβάλλον προσφέρει «παράθυρο» ευκαιρίας για την προώθηση «δύσκολων» πρωτοβουλιών, ως σινιάλο αποφασιστικότητας για διόρθωση στρεβλώσεων, όπως λένε πρόσωπα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, και για αναμετρήσεις με τις δυνάμεις «της ακινησίας», όπως έχει πει ο ίδιος.
«500 ορόσημα»
Επιπλέον είναι η ώρα των υπουργικών «μπλε φακέλων», των σχεδίων δράσης ανά τομέα δηλαδή για όλο το 2024. Οι πληροφορίες του in αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό για το επόμενο έτος το Μαξίμου ποντάρει σε «500 ορόσημα» (μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, δράσεις) ώστε να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία.
Πεποίθηση του Μητσοτάκη είναι ότι οι σημαντικές αλλαγές σε πολλαπλά πεδία της δημόσιας ζωής είναι εκείνες που θα συντηρήσουν το πολιτικό του κεφάλαιο. Ενόσω η κυβέρνηση δέχεται τακτικά «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση (όπως στο θέμα της «Ανάπλασης») και ενόσω καταγράφει «τραύματα» στην εικόνα αποτελεσματικότητά της για επιμέρους θέματα, με κυρίαρχα την ακρίβεια και τη δημόσια υγεία, το πρωθυπουργικό γραφείο ζητάει από τους υπουργούς «επιτάχυνση» δράσεων σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.
Παράλληλα αναγνωρίζει ότι οι σοβαρές προκλήσεις μπροστά, όπως εκείνες που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και το στοίχημα της πραγματικής – όχι απλώς της λογιστικής – απορρόφησης, καθώς και η διαχείριση της ακρίβειας στα τρόφιμα.
Αναλυτικά στην «ατζέντα» της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα εξής:
▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».
▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.
▪ Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία.
▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.
▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή.
▪ Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του «σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής».
▪ Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του «ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής» για το 2024.
Πηγή: in.gr
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων