Μετά από ένα πενθήμερο εσωκομματικών αναταράξεων, οι οποίες επισφραγίστηκαν χθες με την ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (την καταψήφιση) στην κυβερνητική τροπολογία για τους μετανάστες – εργάτες, το Μαξίμου αλλάζει ατζέντα και επιστρέφει στο αφήγημα της μεταρρυθμιστικής «ορμής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους υπουργούς του στο Μαξίμου το πρωί για την τελευταία συνεδρίαση του 2023, θεωρώντας «λήξαν» το θέμα Σαμαρά. Εξού και δεν αναμένεται η παραμικρή αναφορά του για όσα εκτυλίχθηκαν το τελευταίο πενθήμερο, από την κατάθεση της τροπολογίας για το μεταναστευτικό έως τη ψήφισή της, πιστεύοντας ότι δόθηκαν επαρκώς οι διευκρινήσεις για τον σκοπό της ρύθμισης.

Δημοσκόπηση: Δεν πείθουν τους πολίτες Μητσοτάκης και κυβέρνηση με τα μέτρα για την οπαδική βία

Έτσι η κυβέρνηση θέλει να στρέψει τους «προβολείς» στο πιο «εμβληματικό» νομοσχέδιο που μπαίνει στο τραπέζι σήμερα για τα επίσημα αποκαλυπτήρια. Είναι η πρωτοβουλία που έτρεξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τη νομοθέτηση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ (αποκλειστικά παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων), όπως προανήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη Βουλή την περασμένη Κυριακή.

Η πρωτοβουλία είναι εδώ και καιρό έτοιμη και μάλιστα επρόκειτο, κατά πληροφορίες, να είναι στην κορυφή της ατζέντας στο προηγούμενο Υπουργικό, αλλά είχε προτεραιοποιηθεί τότε η… έκπληξη Μητσοτάκη της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές – υποχρεωτικής για τους εκτός επικράτειας που θέλουν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους και προαιρετικής για τους εντός επικράτειας ψηφοφόρους.

Ιδεολογικό «τερέν»

Είναι βέβαιο ότι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια θα μεταφέρει πολύ σύντομα την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και στο ιδεολογικό «τερέν», με την εκτίμηση της Ηρώδου Αττικού ότι η πλειονότητα της κοινωνίας είναι υπέρ μιας μεταρρύθμισης στο θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα εκεί, στη ρύθμιση που φέρει την κωδική ονομασία «Ελεύθερο πανεπιστήμιο», θα είναι η πρώτη μεγάλη ιδεολογική «μάχη» του 2024, δεδομένης της πρόθεσης του Μαξίμου να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά συνολικά ότι το πολιτικό περιβάλλον προσφέρει «παράθυρο» ευκαιρίας για την προώθηση «δύσκολων» πρωτοβουλιών, ως σινιάλο αποφασιστικότητας για διόρθωση στρεβλώσεων, όπως λένε πρόσωπα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, και για αναμετρήσεις με τις δυνάμεις «της ακινησίας», όπως έχει πει ο ίδιος.

«500 ορόσημα»

Επιπλέον είναι η ώρα των υπουργικών «μπλε φακέλων», των σχεδίων δράσης ανά τομέα δηλαδή για όλο το 2024. Οι πληροφορίες του in αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό για το επόμενο έτος το Μαξίμου ποντάρει σε «500 ορόσημα» (μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, δράσεις) ώστε να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία.

Πεποίθηση του Μητσοτάκη είναι ότι οι σημαντικές αλλαγές σε πολλαπλά πεδία της δημόσιας ζωής είναι εκείνες που θα συντηρήσουν το πολιτικό του κεφάλαιο. Ενόσω η κυβέρνηση δέχεται τακτικά «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση (όπως στο θέμα της «Ανάπλασης») και ενόσω καταγράφει «τραύματα» στην εικόνα αποτελεσματικότητά της για επιμέρους θέματα, με κυρίαρχα την ακρίβεια και τη δημόσια υγεία, το πρωθυπουργικό γραφείο ζητάει από τους υπουργούς «επιτάχυνση» δράσεων σε πρώτη φάση μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.

Παράλληλα αναγνωρίζει ότι οι σοβαρές προκλήσεις μπροστά, όπως εκείνες που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και το στοίχημα της πραγματικής – όχι απλώς της λογιστικής – απορρόφησης, καθώς και η διαχείριση της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Αναλυτικά στην «ατζέντα» της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα εξής:

▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

▪ Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία.

▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.

▪ Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή.

▪ Εισήγηση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του «σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής».

▪ Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του «ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής» για το 2024.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα