Πιο αισιόδοξες από ποτέ ότι ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανάψει το πράσινο φως για την ανταμοιβή των μετόχων τους για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, είναι οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, οι συζητήσεις με τον SSM για το θέμα έχουν ήδη ξεκινήσει και με τα σημερινά δεδομένα διαφαίνεται πως δεν θα φέρει αντιρρήσεις στην σχεδιαζόμενη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα και για τις ελληνικές τράπεζες

Οι τελικές συζητήσεις που θα κλειδώσουν τις αποφάσεις αναμένονται την άνοιξη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης της εφετινής χρήσης, που προγραμματίζεται για το α΄ τρίμηνο του 2024 και πριν τις επερχόμενες ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις.

Τα ατού

Η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, η διαμόρφωση της κερδοφορίας σε πολυετή υψηλά, στη ζώνη των 4 δισ. ευρώ, η μείωση των δεικτών καθυστερήσεων σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, η διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια, η υπερβάλλουσα ρευστότητα, αλλά και τα πρόσφατα αποτελέσματα της άσκησης SREP, δημιουργούν αισιοδοξία για την αίσια έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις των επικεφαλής των συστημικών ομίλων, στόχος είναι να διανεμηθεί το ακόλουθο ποσοστό επί των κερδών του 2023:

  •  20% από την Alpha Bank
  •  25% από τις Eurobank και Εθνική
  •  10% από την Τράπεζα Πειραιώς

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023, η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μέσω των μερισμάτων θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ.

Η δε μερισματική απόδοση, με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, κινείται σε αυτό το σενάριο μεταξύ 2% και 5,5% ανά τράπεζα.

Το στοίχημα του 2024

Κατά τα άλλα, οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση των επιχειρησιακών πλάνων της επόμενης τριετίας, υπό το πρίσμα και των τελευταίων εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, η οποία έχει άμεση επίδραση στα έσοδά τους.

Εκτιμούν ότι η έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ δεν θα έλθει τόσο γρήγορα, όσο αναμένουν αυτήν την στιγμή οι αγορές.

Θεωρούν ότι στο πιθανότερο σενάριο η Φρανκφούρτη θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το δεύτερο μισό του 2024.

Το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην οργανική κερδοφορία της επόμενης χρήσης, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της πλειονότητας των πελατών τους είναι κυμαινόμενα.

Ταυτόχρονα όμως στοχεύουν σε αύξηση του επιτοκιακού τους εισοδήματος μέσω της πιστωτικής επέκτασης, η οποία εφέτος περιορίστηκε κατά βάση λόγω των υψηλών πρόωρων αποπληρωμών από αξιόχρεους πελάτες που μείωσαν τα ανοίγματά τους στην τρέχουσα συγκυρία ακριβού χρήματος.

Στις τράπεζες εκτιμούν ότι το 2024 οι εκταμιεύσεις θα ενισχυθούν, καθώς η οικονομία θα ανεβάσει ρυθμούς, με στήριξη από τις επενδύσεις, οι οποίες θα υποστηριχθούν από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα λοιπά αναπτυξιακά προγράμματα.

Η λιανική τραπεζική

Βελτίωση των συνθηκών αναμένουν και στη λιανική τραπεζική, με τη στεγαστική πίστη να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους.

Το 2023 μετά από 8 συνεχείς χρονιές ανόδου των εκταμιεύσεων θα κλείσει σταθεροποιητικά για τον τομέα, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της επιδείνωσης της ψυχολογίας των καταναλωτών, παρ΄ ότι η κτηματαγορά συνεχίζει να εντυπωσιάζει τις επιδόσεις της.

Τους επόμενους μήνες ωστόσο με την προσδοκώμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις των τραπεζών είναι αισιόδοξες ότι θα καταγραφεί ουσιαστική ανάκαμψη των χρηματοδοτήσεων της κατηγορίας.

Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των εσόδων από τις υπηρεσίες διαχείρισης διαθεσίμων, οι οποίες στο σημερινό περιβάλλον αναδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς οι αποταμιευτές αναζητούν καλύτερες των απλών τραπεζικών καταθέσεων αποδόσεις.

Ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο, οι τράπεζες αναμένουν διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διατηρούνται σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα, παρά την άνοδο των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις