Η μείωση του κόστους δανεισμού δεν είναι κάτι που θα συζητήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φιλίπ Λέιν.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την εκτίμησή μας από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου και τις προβλέψεις μας για τον Δεκέμβριο», είπε χαρακτηριστικά ο Λέιν στο συνέδριο REBUILD στο Δουβλίνο. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να «εξετάσουν τα εισερχόμενα δεδομένα», αλλά ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αναμένεται να απασχολήσει την κεντρική τράπεζα βραχυπρόθεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε αντίθεση με τις αγορές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 4%. Οι επενδυτές βλέπουν μια πρώτη κίνηση ήδη την άνοιξη — νωρίτερα από ό,τι έχουν σηματοδοτήσει οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες.

Λαγκάρντ: Μόνο όταν είμαστε σίγουροι για τον πληθωρισμό θα μειωθούν τα επιτόκια

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόλις βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για το πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Ο Λέιν απηχούσε αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι μόνο όταν «έχουμε αναπτύξει επαρκή εμπιστοσύνη ότι βρισκόμαστε σταθερά στον δρόμο μας για επιστροφή στον πληθωρισμό 2%», το θέμα των μειώσεων επιτοκίων «θα έρθει στο προσκήνιο».

Ήπια προσγείωση

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 3% -ακόμη και μετά από την άνοδο του Δεκεμβρίου- οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ περιμένουν τα δεδομένα σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών που θα έρθουν μετά το πρώτο τρίμηνο. Το βασικό του σενάριο για την οικονομία της ευρωζώνης παραμένει μια ήπια προσγείωση.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι σε σοβαρή ύφεση και ότι τα χειρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό έχουν παρέλθει.

«Νομίζω ότι έχουμε περάσει από το μεγαλύτερο, σκληρότερο κομμάτι – εκτός αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα άλλο μεγάλο σοκ», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μια ομαλή πτώση».

Η ίδια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των μισθών.

«Οι μισθοί, όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες, βρίσκονται στη διαδικασία αύξησης πάνω από τον πληθωρισμό που έχουμε.  Βρισκόμαστε σε μια φάση του catch-up που θα έχει βάθος χρόνου δύο ή τρία χρόνια», είπε.

«Εάν κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε την βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα είναι στο 2%, τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση