Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τη στιγμή που θα είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς το 2% του στόχου της.
Αυτό είπε η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση.
Συγκεκριμένα, η σιδηρά κυρία της ευρωζώνης απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Δεν μπορώ να σας δώσω μια ημερομηνία [για μειώσεις]. Αλλά μπορώ να πω ότι αν κερδίσουμε αυτήν τη μάχη, αν φτάσουμε στο 2% όπως εκτιμούμε το 2025, και αν επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, είμαι πολύ σίγουρη πως τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται όσο έχουμε αυτήν τη βεβαιότητα».
SoGen: Το 2024 θα δούμε έναν… αγώνα επιτοκίων μεταξύ ΕΚΤ και Fed
Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στις προσδοκίες των επενδυτών και των αξιωματούχων της ΕΚΤ υπάρχει διάσταση, καθώς οι μεν πρώτοι υπολογίζουν ότι μια πρώτη μείωση φέτος θα μπορούσε να γίνει τον Απρίλιο, ενώ οι περισσότεροι υπεύθυνοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής διαμηνύουν ότι τα μέσα του έτους είναι μια πιο ρεαλιστική χρονική στιγμή για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων.
Χθες Πέμπτη, ο επικεφαλής της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας Μπόρις Βούτσιτς είπε ότι οι αγορές συνέχισαν να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει μια μέρα νωρίτερα η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η οποία χαρακτήρισε πρόωρες τις σχετικές συζητήσεις.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 3% -ακόμη και μετά από την άνοδο του Δεκεμβρίου- οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ περιμένουν τα δεδομένα σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών που θα έρθουν μετά το πρώτο τρίμηνο. Το βασικό του σενάριο για την οικονομία της ευρωζώνης παραμένει μια ήπια προσγείωση.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι σε σοβαρή ύφεση και ότι τα χειρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό έχουν παρέλθει.
«Νομίζω ότι έχουμε περάσει από το μεγαλύτερο, σκληρότερο κομμάτι – εκτός αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα άλλο μεγάλο σοκ», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μια ομαλή πτώση».
Η ίδια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των μισθών.
«Οι μισθοί, όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες, βρίσκονται στη διαδικασία αύξησης πάνω από τον πληθωρισμό που έχουμε. Βρισκόμαστε σε μια φάση του catch-up που θα έχει βάθος χρόνου δύο ή τρία χρόνια», είπε.
«Εάν κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε την βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα είναι στο 2%, τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων