Αρκετά πια με τις υποκριτικές θέσεις που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε ποτέ να μη θίγονται μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (λ.χ. Γερμανία, Γαλλία), ενώ οι Βρυξέλλες παρουσιάζονται σαν κέρβερος όταν μικρότερες χώρες έχουν ανάγκη. Το είχα ζήσει έντονα όταν σαν υπουργός Βιομηχανίας είχα βρεθεί στο πρώτο μου Συμβούλιο Υπουργών. Η ελληνική κυβέρνηση είχε τότε επιδοτήσει με 9 εκατ. δρχ. (αν θυμάμαι καλά) τα Ναυπηγεία Αυλίδας και είχε τεθεί σαν θέμα στην ημερήσια διάταξη. Το μένος εναντίον της χώρας μας των συναδέλφων μου υπουργών και του γερμανού αρμόδιου επιτρόπου ήταν ασίγαστο. Το τι είχα ακούσει για την παραβίαση των κανονισμών από την Ελλάδα (να σημειώσω πως η επιδότηση είχε γίνει πριν από χρόνια, από προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση) δεν περιγράφεται.
Γίνεται εύκολα αντιληπτή η έκπληξή μου όταν αμέσως μετά ο γερμανός επίτροπος έφερε εκτός ημερησίας διάταξης ζήτημα γενναιόδωρης ενίσχυσης (πάνω από 60 εκατ. μάρκα) των ναυπηγείων του Κιέλου. Εμβρόντητος άκουσα σχεδόν όλους να ομονοούν ενώ ουδείς ήγειρε την οποιαδήποτε ένσταση. Κοιτώντας έκπληκτος γύρω μου άκουσα συνάδελφο υπουργό να μου λέει: «Μα αφορά τη Γερμανία. Τι περίμενες; Αυτοί ουσιαστικά πληρώνουν. Θα τους φέρουμε κι αντίρρηση;». Ηταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες ισχύουν για όλους. Απλά, για κάποιους ισχύουν περισσότερο από τους άλλους…
Τα θυμήθηκα αυτά διαβάζοντας πρόσφατα πως η ΕΕ συμφώνησε με τη Γερμανία να επιτρέψει επιδοτήσεις ύψους 902 εκατ. ευρώ ώστε μια σουηδική εταιρεία (Northvolt) να εγκαταστήσει στη Γερμανία ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κι αυτό έγινε διότι χωρίς τη σχετική οικονομική ενίσχυση η σουηδική εταιρεία θα είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ! Και όλα αυτά στη λογική των μέτρων της «πράσινης μετάβασης» όπου έχουν επιτραπεί λογής παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανόνων και των αρχών της οικονομίας της αγοράς. Φωτοβολταϊκά λ.χ. και ανεμογεννήτριες υποχρεούνται οι χώρες της ΕΕ να αγοράζουν από την Ευρώπη. Ουσιαστικά από Δανία και Γερμανία. Και όχι φθηνότερα, από ΗΠΑ και Ιαπωνία. Το θέμα είναι πως η Γερμανία οικονομικά μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Δηλαδή να προχωρήσει σε επιδοτήσεις. Και η ΕΕ τη στηρίζει. Αλλες χώρες θα μπορέσουν έτσι όμως να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ; Και τι γίνεται στην περίπτωση που τέτοιες επιδοτήσεις ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ιδιαίτερα με τη Γερμανία και τη Γαλλία; Δεν έχω αμφιβολία πως τότε η ΕΕ θα θυμηθεί ξανά την οικονομική ορθοδοξία, τους κανόνες του ανταγωνισμού και την οικονομία της αγοράς.
Στα χρόνια που δούλευα σαν σύμβουλος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και φτιάχναμε τους νόμους του ανταγωνισμού θυμάμαι την αυστηρότητα της Κομισιόν για τις όποιες κρατικές επιδοτήσεις προς χρεοκοπημένες ρωσικές επιχειρήσεις. Για τους Ρώσους όμως αυτές οι βοήθειες ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Διότι ολόκληρες επαρχίες εξαρτούσαν την ύπαρξη και επιβίωση του πληθυσμού από τη διατήρηση στη ζωή των εταιρειών αυτών. Παράδειγμα τότε η Norilsk Nikel, που βρισκόταν σε όλο σχεδόν το μήκος των οχθών του ποταμού Γενισέι προς τον Βορρά, σχεδόν μέχρι τη Θάλασσα Κάρα. Σχεδόν τα πάντα σε αυτή την αχανή έκταση ζούσαν από την εταιρεία αυτή και η επιβίωσή της συνιστούσε και διάσωση του εκεί πληθυσμού. Σε μια μετακομμουνιστική εποχή δεν μπορούσες να αρνηθείς κάποιες κρατικές βοήθειες προς την επιχείρηση αυτή. Από τα πράγματα, ο ανταγωνισμός και οι κανόνες της αγοράς δεν μπορούσαν παρά να εφαρμοστούν σταδιακά εκεί. Κυρίως για να διασωθεί ο πληθυσμός. Και όμως, οι Βρυξέλλες, που χρηματοδοτούσαν σε έναν βαθμό το πρόγραμμα, ήταν αμετακίνητες. Και δέχθηκαν την πραγματικότητα μόνο ύστερα από μεγάλες δικές μας προσπάθειες. Οταν όμως θίγονται τα συμφέροντα, λ.χ. της Γερμανίας, η ΕΕ δεν αργεί να δεχθεί εξαιρέσεις και να παρακάμψει κανόνες.
Χρειάζεται η ΕΕ να αρχίσει να λειτουργεί λογικά, με διαφάνεια, και δίχως εξαιρέσεις από τους κανόνες για τους ισχυρούς…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.