
Τον κώδωνα του κινδύνου για ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου φέτος, κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), τονίζοντας ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία δημιουργούν «ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιότητας» στις προβλέψεις του.
Στην τριμηνιαία έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι γεωπολιτικά ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι διακοπές στη ναυτιλία και οι πιθανές καθυστερήσεις εκκίνησης σε νέες μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου «όλα αντιπροσωπεύουν καθοδικούς κινδύνους για τις τρέχουσες προοπτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αστάθεια των τιμών μέχρι το 2024».
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η αγορά φυσικού αερίου απολαμβάνει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Γιατί η Ευρώπη πληρώνει πιο ακριβά το φυσικό αέριο για το καλοκαίρι
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, παρά την περιστασιακή πτώση της θερμοκρασίας και τις διακοπές στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου που προκαλούνται από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, τα άφθονα επίπεδα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ συνετέλεσαν στην πτώση των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Η αποθήκευση σε ολόκληρη την ΕΕ είναι πλήρης κατά 73%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
Ωστόσο, «η κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις ροές LNG στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο IEA.
Το Κατάρ, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών LNG, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρουν το LNG τους μέσω του Στενού του Ορμούζ και «κατά συνέπεια, οποιαδήποτε διακοπή σε αυτή τη διαδρομή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές LNG», αναφέρει ο οργανισμός.
Αύξηση στη ζήτηση
Ο ΙΕΑ εκτιμά επίσης ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου πρόκειται να επιταχυνθεί φέτος λόγω των ψυχρότερων χειμερινών θερμοκρασιών και της χαλάρωσης των τιμών, με τις αναδυόμενες οικονομίες να οδηγούν στην αύξηση της κατανάλωσης.
Στην τριμηνιαία έκθεση αναφέρει ότι το 2023, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε μόλις κατά 0,5%, καθώς η ανάπτυξη στην Κίνα, τη Βόρεια Αμερική και τις πλούσιες σε φυσικό αέριο χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις μειώσεις σε άλλες περιοχές.
«Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλάρωσαν και η οικονομική δραστηριότητα επέστρεψε, η Κίνα ανέκτησε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο (αν και οι εισαγωγές LNG της Κίνας το 2023 ήταν ακόμα κάτω από τα επίπεδα του 2021) καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 7%. Αντίθετα, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 7%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995» αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι αυτή η μείωση επιδεινώθηκε από την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αυξημένη διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας που επιβαρύνει τη ζήτηση φυσικού αερίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ώριμες αγορές της Ασίας , οδηγώντας τις τιμές χαμηλότερα.
Οι προοπτικές
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, το 2024 η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5%, ή 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Ο αναμενόμενος ψυχρότερος χειμωνιάτικος καιρός το 2024, σε σύγκριση με τις ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 2023, είναι πιθανό να φέρει αυξανόμενη ζήτηση για θέρμανση χώρων σε οικιακούς και εμπορικούς τομείς.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ