Το «σαφάρι» της Εθνικής στο νησί των Ιπποτών

·         «Απόβαση» στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την Ρόδο έκαναν πρόσφατα υψηλόβαθμα στελέχη του τμήματος λιανικής της Εθνικής Τράπεζας.

·         Σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρουσιάσουν σε επιλεγμένους επιχειρηματίες τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της τράπεζας.

·         Και πως μπορούν να αξιοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους προς όφελος της ανάπτυξης των εργασιών τους.

·         Κάλεσαν τους επιχειρηματίες του νησιού να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτούν με ελκυστικά επιτόκια τους πελάτες τους.

·         Ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση του εξοπλισμού τους, όπως είπαν, είναι κομβικής σημασίας για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

·         Το σαφάρι για την προσέλκυση πελατών, όπως εύστοχα παρατηρεί συνομιλητής της στήλης έρχεται σε μια περίοδο, όπου η ζήτηση για νέα δάνεια παρουσιάζει σημάδια κάμψης…

————-

Μια έγκριση αξίας 600 χιλ. και το ερώτημα για το Cocomat στην Ακρόπολη

·         Θέμα χρόνου θεωρείται η έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου για την αποδέσμευση των πόρων που απαιτούνται για την εκπόνηση της μελέτης κατεδάφισης του ξενοδοχείου Cocomat στην Ακρόπολη.

·         Την απόφαση περιμένουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ανάθεση του project.

·         Η σύνταξη της μελέτης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα απαιτητική, μιας και τέτοιους είδους κατεδάφιση δεν έχει ξαναγίνει στην χώρα μας και υπολογίζεται να στοιχίσει περίπου 600 χιλ. ευρώ.

·         Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την χειρουργική αφαίρεση των δυο τελευταίων ορόφων στο κτήριο της οδού Φαλήρου 5, που κρίθηκαν παράνομοι από το ΣτΕ.

·         Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιδιώκει παράλληλα να επιστρατεύσει και το ΤΕΕ ως τεχνικό σύμβουλο του έργου.

·         Παρά την πρόοδο που παρατηρείται, εντούτοις το ερώτημα παραμένει στο μυαλό αρκετών εάν τελικά προχωρήσει η κατεδάφιση.

·         Μην ξεχνάτε ότι εκκρεμούν και μια σειρά από δικαστικές προσφυγές από την πλευρά της ιδιοκτήτριας εταιρείας, της Μπλε Κέδρος των αδελφών Ευμορφίδη.

————–

Το «comeback» του Βερόπουλου με ορμητήριο τα Βαλκάνια

·         Μετά το άδοξο τέλος της επιχειρηματικής ιστορίας στην Ελλάδα, η οικογένεια Βερόπουλου επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των εργασιών της στα Βαλκάνια.

·         Και όπως όλα δείχνουν τα πηγαίνει αρκετά καλά.

·         Τα σούπερ μάρκετ Vero του Νίκου Βερόπουλου αυξάνουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους, χρόνο με τον χρόνο.

·         Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Vero Group, η εταιρεία εμφάνισε ιστορικά ρεκόρ στη Σερβία.

·         Το ίδιο ψηλά βάζει τον πήχη και για την φετινή χρονιά, στοχεύοντας σε διπλάσια αύξηση πωλήσεων.

·         Το Vero Group εισήλθε για πρώτη φορά στην Σερβία το 2018 και σήμερα διατηρεί δίκτυο 8 καταστημάτων ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στην Βόρεια Μακεδονία.

·         Πέρυσι, ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας το μεγαλύτερο hypermarket του Ομίλου στα Βαλκάνια στην πόλη Novi Sad.

—————

Ο μεγάλος καταλύτης για τις αγορές το 2024

·         Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών είναι και ο μεγάλος καταλύτης του 2024 για όλες τις αγορές του κόσμου.

·         Η Ελλάδα δεν εξαιρείται φυσικά.

·         Ειδικά καθώς τα αυξημένα επιτόκια «ανέστησαν» την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

·         Και με τη μέση εκτίμηση να κάνει λόγο για μείωση από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, οι διοικήσεις των «big 4» θα πρέπει να δείξουν άλλες πηγές εσόδων.

·         Κλασικά… δηλαδή από τη αύξηση των χορηγήσεων.

·         Διότι το 2023 δεν ήταν και τόσο καλό στο μέτωπο αυτό.

·         Πρέπει να καλύψουν έδαφος και θα ερωτηθούν γι’ αυτό.

·         Καλό το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κάπως θα πρέπει να βελτιωθεί και η ροή των χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία.

—————

Το «μπουμ» στις καταθέσεις που έκανε πολλούς να απορούν

·         Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τις καταθέσεις Δεκεμβρίου.

·         Η μεγάλη άνοδος ειδικά των νοικοκυριών κατά 5,3 δισ. ευρώ έκανε πολλούς να απορούν.

·         Πώς γίνεται τη στιγμή που όλοι γκρινιάζουν για την ακρίβεια, και ότι δεν έχουν χρήματα να παρατηρείται αυτή η έκρηξη.

·         Τραπεζικοί κύκλοι σπεύδουν να κατεβάσουν τους τόνους και τονίζουν πως υπάρχει εξήγηση.

·         Σε μεγάλο βαθμό την αποδίδουν στην καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

·         Η ανάπτυξη του ΑΕΠ και η μείωση της ανεργίας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην τόνωση των εισοδημάτων, μέρος των οποίων μετουσιώθηκε σε καταθέσεις.

·         Οι οικονομικές ενισχύσεις στη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καταναλωθούν αλλά και η επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό.

·         Η εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά το πλήγμα που προκάλεσαν τα capital controls έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

·         Αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλα ρόδινα. Τουναντίον…

·         Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που παραμένει υπερχρεωμένο και τα βγάζει πέρα δύσκολα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino