Να περικόψει 3.500 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει η Deutsche Bank, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Christian Sewing επιδιώκει να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να αυξήσει την κερδοφορία και να επιστρέψει περισσότερα χρήματα στους μετόχους.

Οι μειώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν θέσεις εργασίας στο back-office, αποτελούν μέρος της εξοικονόμησης κόστους που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη. Η τράπεζα ανέλυσε λεπτομερώς τις περικοπές την Πέμπτη, καθώς αύξησε τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τα έσοδά του και δήλωσε ότι θα επιστρέψει 1,6 δισ. ευρώ στους επενδυτές το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μεταξύ άλλων μέσω της επαναγοράς μετοχών ύψους 675 εκατ. ευρώ.

Προσπάθειες για άνοδο της τιμής

Ο Sewing εντείνει τις προσπάθειές του προκειμένου να ανεβάσει την τιμή της μετοχής που έχει σε μεγάλο βαθμό κατρακυλήσει από τότε που ανέλαβε, καθώς επιδιώκει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη. Αφού επωφελήθηκε από την άνοδο των επιτοκίων κατά το προηγούμενο έτος, έχει τώρα να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση των συναλλαγών, τον υψηλό πληθωρισμό και τις επενδύσεις.

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της τράπεζας απεικόνισαν αυτή την πρόκληση. Ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, υπολείπονταν των εκτιμήσεων των αναλυτών λόγω των ασθενέστερων του αναμενόμενου επιδόσεων. Η γερμανική τράπεζα εξακολουθεί να ξεπερνά το 9,7% σε μέση πτώση στη Wall Street.

Η Deutsche Bank σημείωσε άνοδο 1,1% στις 9:10 π.μ. στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη. Η μετοχή έχει κερδίσει περίπου 7% από τότε που ο Sewing διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος το 2018, αν και έχει υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα που έφτασε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Βελτιωμένες προοπτικές

Οι βελτιωμένες προοπτικές της Deutsche Bank έρχονται σε αντίθεση με τη γαλλική ανταγωνίστρια BNP Paribas SA, η οποία μείωσε τους στόχους επιδόσεων για το 2025 επικαλούμενη παράγοντες, όπως το τέλος των πληρωμών επί των αποθεματικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και κατέγραψε πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου που οφείλεται εν μέρει σε νομικές προβλέψεις.

Στην Deutsche Bank, οι αμοιβές από την παροχή συμβουλών για πωλήσεις μετοχών και ομολόγων καθώς και για εξαγορές αυξήθηκαν κατά 56% το τέταρτο τρίμηνο. Η γερμανική τράπεζα έχει ποντάρει στην ανάκαμψη των συναλλαγών με την εξαγορά της Numis Corp. πέρυσι, ήτοι την πρώτη μεγάλη εξαγορά υπό τον Sewing.

Η τράπεζα τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι στοχεύει πλέον σε έσοδα 32 δισ. ευρώ έως το 2025, αφού ξεπέρασε τις δικές του προσδοκίες τα τελευταία δύο χρόνια. Με τα καθαρά έσοδα από τόκους να αναμένεται να μειωθούν φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων, μεγάλο μέρος της φιλοδοξίας για αύξηση των εσόδων στηρίζεται σε αυτή τη δραστηριότητα.

Η δυναμική του 2024

Στον τομέα των συναλλαγών, «η δυναμική έχει μεταφερθεί στο 2024, οπότε είχαμε έναν ισχυρό Ιανουάριο», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής James von Moltke σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, συμπληρώνοντας πως «Και πιστεύουμε επίσης ότι το περιβάλλον τώρα, επιτέλους μετά από δύο χρόνια οπισθοδρόμησης, θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευνοϊκό για δραστηριότητες εταιρικής χρηματοδότησης – χρηματοδοτήσεις, συμφωνίες μετοχών, συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων».

Το κόστος ήταν χαμηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, αφού η Deutsche Bank τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε περικοπές κόστους της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, ως μέρος ενός προγράμματος ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε ήδη αναφέρει ότι σχεδίαζε να περικόψει θέσεις εργασίας για να συμβάλει στην εξοικονόμηση των υπόλοιπων 1,6 δισ. ευρώ, αν και δεν είχε δώσει ακριβή αριθμό μέχρι την Πέμπτη.

Η τράπεζα επανέλαβε ότι σκοπεύει να υπερβεί την υπόσχεση να επιστρέψει 8 δισ. ευρώ στους μετόχους σε διάστημα πολλών ετών. Η υπόσχεση διανομής αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Sewing να ανεβάσει τη μετοχή, αφού αποκατέστησε την αύξηση των εσόδων και την κερδοφορία σε μια ριζική ανανέωση της Deutsche Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή