Περισσότερες αποδείξεις ότι η Fed βρίσκεται σε καλό δρόμο  για να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 2% και να αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια χρειάζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγο, Οστιν Γκούλσμπι, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε μια μείωση τον Μάρτιο.

«Δεν μου αρέσει να δένουμε τα χέρια μας εκ των προτέρων, όταν έχουμε εβδομάδες και μήνες δεδομένων να έρθουν» είπε σε συνέντευξή του στο PBS, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πρόωρη μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 19-20 Μαρτίου.

Πάουελ: Αντικρούει τα στοιχήματα των αγορών για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων

«Οφείλουμε να βασίσουμε αυτές τις αποφάσεις στο πώς θα έρθουν τα πραγματικά δεδομένα», είπε. «Όλο και περισσότερη πρόοδος, όπως αυτή που έχουμε δει στον πληθωρισμό και στην απασχόληση, είναι αυτό που πρέπει να δούμε για να νιώθουμε άνετα ότι είμαστε εντός στόχου».

Τα τελευταία στοιχεία για τις προσλήψεις στις ΗΠΑ έδειξαν μια ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σταθερά, όπως δείχνει ο αγαπημένος δείκτης της Fed. O δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 1,9% τον Δεκέμβριο σε εξαμηνιαία ετησιοποιημένη βάση.

«Μέχρι στιγμής πηγαίνει αρκετά καλά» τονίζει ο κεντρικός τραπεζίτης αναφερόμενος στην οικονονομία. «Το έτος 2023 από αυτόν τον στόχο της διπλής εντολής πήγε αρκετά καλά, και απλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να το δούμε αυτό».

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει ότι η επόμενη κίνηση πολιτικής τους είναι πιθανό να είναι η μείωση των επιτοκίων, μετά από δύο χρόνια επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η ισχυρή οικονομία δίνει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής περισσότερο χώρο για να περιμένουν και να δουν αν ο πληθωρισμός είναι βιώσιμος σε μια πορεία προς το 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή