Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, μια από τις πιο μυστηριώδεις υπηρεσίες πληροφοριών και κατασκοπείας παγκοσμίως, βγαίνει από την σκιά με παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργία κόμικ και κινουμένων σχεδίων.

Το Υπουργείο δημοσιοποίησε «διαφήμιση» των έργων του για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Αστυνομίας νωρίτερα τον Ιανουάριο. Η διαφήμιση που θυμίζει εξώφυλλο κατασκοπικού θρίλερ ανοίγει με μια μυστηριώδη φωνή που ρωτάει «Ποιος είμαι; Είμαι αυτή η σιλουέτα δίπλα σου. . . Αντιμετωπίζω τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και την παλίρροια του σκότους».

ΗΠΑ – Κίνα: Στα σκαριά τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Σι με επίκεντρο τις εξελίξεις την Ταϊβάν

Η δραματική διαφήμιση, η οποία αναφέρεται σε φυσικές καταστροφές, αστικές αναταραχές και πανδημία είναι το τελευταίο σημάδι της κορυφαίας υπηρεσίας πληροφοριών της Κίνας που αναδύεται από τη σκιά για να διαφημίσει τον ρόλο της στην καταπολέμηση της «ανατροπής, του αυτονομισμού, της τρομοκρατίας και κατασκοπείας».

Αυτόν τον μήνα, η υπηρεσία, η οποία δημοσιοποιεί όλο και περισσότερο τις έρευνές της, κατηγόρησε τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας, γνωστή ως MI6, ότι έδωσε εντολή σε έναν ξένο σύμβουλο να κατασκοπεύει την Κίνα. Πέρυσι, ισχυρίστηκε ότι συνέλαβε έναν Κινέζο υπήκοο που εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αυξημένη εστίαση στην ασφάλεια

Οι αναλυτές λένε ότι το αυξανόμενο δημόσιο προφίλ του Υπουργείου είναι μέρος της αυξανόμενης εστίασης του Προέδρου Σι στην ασφάλεια.

Εκτός από τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Κίνα του Σι αντιμετωπίζει κινδύνους από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την κλιμάκωση του εμπορικού ανταγωνισμού με την ΕΕ. Μέσα σε αυτό το γεμάτο περιβάλλον, λένε οι αναλυτές, το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας απολαμβάνει αυξανόμενο πολιτικό ανάστημα και ισχύ.

«Αυτή η μεγαλύτερη δημοσιότητα αντικατοπτρίζει την αύξηση της πολιτικής θέσης του MSS — όχι μόνο την άνεσή του να μιλάει δημόσια, αλλά στην πραγματικότητα την πολιτική υποστήριξη για να κάνει δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε στους Financial Times o Άλεξ Γιόσκε, σύμβουλος στην McGrathNicol και συγγραφέας του Spies and Lies, ένα βιβλίο για το MSS.

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας-MSS, που ιδρύθηκε το 1983, είναι μια πολιτική μυστική αστυνομική υπηρεσία που οι ΗΠΑ έχουν περιγράψει ως συνδυασμό του FBI και της CIA. Εκτείνεται σε ολόκληρη την κινεζική κοινωνία, από ένα κεντρικό υπουργείο έως επαρχιακά και δημοτικά παραρτήματα.

Η υπηρεσία, για την οποία οι Αμερικανοί λένε πως είναι υπεύθυνη για την αντικατασκοπεία καθώς και την πολιτική ασφάλεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, έχει κατηγορηθεί για ευρεία κατασκοπεία στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης ενός ακροδεξιού Βέλγου πολιτικού για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής στην Ευρώπη.

Στο εσωτερικό της Κίνας, το MSS έχει εγκαταλείψει το χαμηλότερο προφίλ του παρελθόντος καθώς η κυβέρνηση του Σι εντείνει τις προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους κατασκοπείας.

Το 2021, η υπηρεσία δημοσίευσε λεπτομέρειες της διαδικασίας πρόσληψης μέσω των εξετάσεων για πρόσληψη στο δημόσιο και πέρυσι σγκαινίασε έναν επίσημο λογαριασμό στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων της χώρας WeChat, όπου έχει αρχίσει να παρέχει καθημερινές ενημερώσεις.

«Στο παρελθόν, βλέπαμε άλλα πράγματα να υπερισχύουν της εθνικής ασφάλειας», ανέφερε στους FT ο Άνταμ Νι, εκδότης του ενημερωτικού δελτίου China Neican.

Ο Νι είπε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου «μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος» που ακολούθησε την κυριαρχία του Μάο, η έμφαση της Κίνας ήταν στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση καλών σχέσεων με τους εμπορικούς εταίρους. «Αλλά τώρα, βλέπουμε όλο και περισσότερο να στρέφονται η εστίαση και οι πόροι προς την εθνική ασφάλεια».

Παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παραγωγές καρτούν

Η εκστρατεία δημοσιότητας για την ασφάλεια είχε επίσης επιδιώξει να πείσει τους πολίτες ότι η κατασκοπεία ήταν μια πραγματική και πιεστική ανησυχία, είπε ο Νι, συχνά μέσω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2016, το Πεκίνο σηματοδότησε την πρώτη ετήσια «Ημέρα Εκπαίδευσης για την Εθνική Ασφάλεια» με ένα καρτούν με τίτλο «Επικίνδυνη Αγάπη» που προειδοποιούσε νεαρές γυναίκες να είναι επιφυλακτικές με ξένους, που θα μπορούσαν να είναι κατάσκοποι.

Η ηγεσία του Υπουργείου έχει αναβαθμιστεί πολιτικά, αντικατοπτρίζοντας τον αυξημένο δημόσιο ρόλο της, είπε ο Γιόσκε. Ο Τσεν Γισίν, ο υπουργός κρατικής ασφάλειας, και ο προκάτοχός του Τσεν Ουένκινγκ έχουν καταλάβει σημαντικότερες θέσεις στο Κόμμα από τους προηγούμενους αρχηγούς πληροφοριών.

Στο παρελθόν, η φατριακή πολιτική εμπόδιζε τους ηγέτες από το να αναβαθμίσουν τους επικεφαλής του Υπουργείου σε τέτοιες ανώτερες θέσεις.

Η διευρυμένη αρμοδιότητα του υπουργείου έρχεται καθώς το ΚΚΚ υιοθετεί μια ευρύτερη άποψη για την ασφάλεια που περιλαμβάνει δεδομένα, τεχνολογία, περιβάλλον και άλλα θέματα.

Η ύφεση μπορεί να ενισχύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας

Κάποιοι ειδικοί είπαν ότι η οικονομική ύφεση της Κίνας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς οι αρχές φοβούνται ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή.

Το MSS έχει κατά καιρούς σχολιάσει την οικονομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς προσβλέπει σε λαϊκή υποστήριξη. Την Κυριακή, δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ένα κόμικ για την ανάγκη προστασίας των κρίσιμων ορυκτών πόρων από αδηφάγες ξένες δυνάμεις.

Από το 2022, το πρακτορείο συνεργάζεται επίσης με έναν οίκο παραγωγής της Σαγκάης σε μια αναπαράσταση ενός Κινέζου της δεκαετίας του 1980 καρτούν, Black Cat Detective, που κυκλοφορεί ένα επεισόδιο το χρόνο την Εθνική Ημέρα της Αστυνομίας.

Στο φετινό επεισόδιο, ο Μαύρος Γάτος, με τη ρετρό αστυνομική του στολή με υπερμεγέθεις επωμίδες και λευκά γάντια, νικά τους κλέφτες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του αρχικακοποιού One Ear Mouse, διατηρώντας την πόλη Forest ασφαλή και υπογραμμίζοντας την αυξημένη εστίαση της υπηρεσίας στην ασφάλεια στο διαδίκτυο.

«Χωρίς ασφάλεια δεδομένων, δεν υπάρχει ασφάλεια στο Forest», δηλώνει o προϊστάμενος του Black Cat.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω