Κυρώσεις σε τρεις οντότητες που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και σε ένα δεξαμενόπλοιο με νηολόγιο στη Λιβερία ανακοίνωσε ότι επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για παραβίαση του ανώτατου ορίου που είχε τεθεί στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου από χώρες της Δύσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο έλαβε μέτρα για να απαγορεύσει την εισαγωγή ορισμένων κατηγοριών διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία, διευρύνοντας τη λίστα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες Zeenit Supply and Trading DMCC, Talassa Shipping DMCC και Oil Tankers SCF Mgmt FZCO – καθώς και το πετρελαιοφόρο NS Leader.

Το μήνυμα Πούτιν προς ΗΠΑ «Ήρθε η ώρα να μας σεβαστείτε και να διαπραγματευτείτε»

Οι κυρώσεις «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, όσων στοχοποιούνται, και απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους.

«Η σημερινή δράση κατά των πλοίων που παραβιάζουν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα πρέπει να χρησιμεύσει ως συνεχής προειδοποίηση ότι μπορούμε και θα επιβάλλουμε παραβιάσεις του ανώτατου ορίου [στην τιμή του πετρελαίου]», δήλωσε ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες.

Η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής που επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης δυτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση, η σήμανση και η μεταφορά, όταν τα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή 60 δολαρίων το βαρέλι ή άνω.

Το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου εντάσσεται στο συνολικό πακέτο των δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν να μειώσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, διατηρώντας παράλληλα τις αγορές πετρελαίου καλά τροφοδοτημένες.

Η Ρωσία χρειάστηκε να επενδύσει σε έναν στόλο φάντασμα γερασμένων δεξαμενόπλοιων και να στείλει πετρέλαιο σε καταναλωτές όπως η Ινδία και η Κίνα, πολύ πιο μακριά από τους παραδοσιακούς πελάτες της στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή