Διευρύνθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ το τετράμηνο Ιανουαρίου, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξήθηκε περαιτέρω.

Το έλλειμμα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του οικονομικού έτους 2024 έφθασε τα 532 δισ. δολάρια, ή 16% περισσότερο από ό,τι είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οικονομικό έτος αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους. Οι δαπάνες για τόκους το τετράμηνο μέχρι τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 357 δισ. δολάρια, ένα άλμα 37% σε σχέση με το 2023.

Ντίμον: Καμπανάκι για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ

Η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζας των ΗΠΑ που οδήγησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 χρόνων έχει κάνει ακριβότερη την εξυπηρέτηση του χρέους , αυξάνοντας το βάρος για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο του ανεξόφλητου τοκοφόρου δημόσιου χρέους των ΗΠΑ ήταν 3,15% στο τέλος Ιανουαρίου  το υψηλότερο από τον Μάιο του 2010 και σηματοδοτεί αύξηση περίπου 70 μονάδων βάσης σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Για τον μήνα Ιανουάριο, το έλλειμμα ήταν μικρότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο- κυρίως λόγω των υψηλότερων εισπράξεων. Η αύξηση των εισπράξεων αντανακλούσε εν μέρει μικρότερες πληρωμές τον περασμένο μήνα για ένα πρόγραμμα της εποχής της πανδημίας σε σύγκριση με το 2023, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή