Τους κινδύνους ενός πολύ σύντομου κύκλου χαλάρωσης που θα ακολουθηθεί από αυξήσεις επιτοκίων επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup. Εξηγούν ότι οι traders των ομολόγων σε αυτή την περίοδο ορθώς εναρμονίζονται με την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον επερχόμενο κύκλο χαλάρωσης αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούν για το άνωθεν σενάριο.

Η Citigroup, οι οικονομολόγοι της οποίας αναμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, βλέπει πιθανότητα τα επόμενα χρόνια να επαναλαμβάνεται  αυτό που συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το 1998, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές σε ταχεία διαδοχή για να βραχυκυκλώσει μια χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Ρωσίας και την παρ’ ολίγον κατάρρευση του hedge fund Long Term Capital Management. Στη συνέχεια, η Fed ξεκίνησε τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων τον Ιούνιο του 1999 για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Federal Reserve: Στο στόχαστρο των οικονομολόγων για τη «σφικτή» πολιτική

Οι διαπραγματευτές swaps προβλέπουν τώρα ότι η Fed θα πραγματοποιήσει μόλις τέσσερις ή ενδεχομένως πέντε μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2024, λίγο περισσότερες από τις τρεις που είχαν προβλέψει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία πρόβλεψή τους για τα επιτόκια, γνωστή ως dot plot. Πέρυσι, οι έμποροι ανέμεναν έως και επτά τέτοιες κινήσεις φέτος.

«Η αγορά θα πρέπει να υπολογίσει κάποιο κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων,  κοιτάξτε το 1998», έγραψε σε σημείωμά του ο Jason Williams, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στη Citigroup. Αυτός ο κύκλος «θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με τον κύκλο χαλάρωσης του 1998, ο οποίος ήταν βραχύβιος και οδήγησε σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Εάν ο πληθωρισμός δεν επιστρέψει σε ένα σταθερό 2%, οι ανοδικές ουρές γύρω από τις μελλοντικές αυξήσεις της Fed θα πρέπει να αυξηθούν από αυτό το πολύ χαμηλό επίπεδο».

Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος η συζήτηση σχετικά με το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο της Fed,  το οποίο εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση, θα μπορούσε να επανέλθει και να προκαλέσει την απότομη κλίση της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, δήλωσε ο Williams.

Αύριο αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα υποχωρήσει κάτω από το 3% για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς τους κατά περισσότερες από 5% μεταξύ του Μαρτίου 2022 και του Ιουλίου του περασμένου έτους. Ο πληθωρισμός υποχώρησε γρήγορα το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα από τον Ιούλιο και ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έχει ήδη δηλώσει ότι μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι απίθανη, καθώς οι αξιωματούχοι επιδιώκουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή