
Μέχρι το 2026, εάν η Ουκρανία συνέχιζε να βρισκόταν σε πόλεμο θα είχε χάσει περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Ακόμη μεγαλύτερη, σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα ήταν οι ζημίες σε υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως μηχανήματα, εξοπλισμό και εργοστασιακά κτίρια.
Πούτιν: Κατασχέσεις σε όσους κριτικάρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία
Αυτό προκύπτει από έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν. Η οικονομική επιβάρυνση τρίτων χωρών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο είναι επίσης σημαντική. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα έχαναν συνολικά περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή μέσα σε πέντε χρόνια (2022-2026). Τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν χώρες της ΕΕ και από αυτά, 15 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν τη Γερμανία.
Η μελέτη βασίζεται σε ανάλυση ιστορικών δεδομένων που καλύπτουν περισσότερους από 150 πολέμους από το 1870. Από αυτά, οι ερευνητές του Κιέλου εξάγουν διάφορα συμπεράσματα, όπως πόσο πέφτει κατά μέσο όρο το ΑΕΠ της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη του πολέμου και πόσο αυξάνεται ο πληθωρισμός.
Υπολογίζοντας το κόστος υποθετικών πολέμων
«Οι υπολογισμοί βασίζονται στο κόστος «τυπικών» διακρατικών πολέμων στο παρελθόν. Ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά σενάρια είναι πιθανά», λέει ο Τζόναθαν Φέντερλε, ερευνητής στο Ινστιτούτο του Κιέλου και επικεφαλής της μελέτης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψιν τους εμπορικούς δεσμούς από τη γεωγραφική εγγύτητα και το μέγεθος της εκάστοτε οικονομίας στην οποία ξεσπά ένας πόλεμος, λέει ο ειδικός επιστήμονας.
Οι ερευνητές εξέτασαν και το ενδεχόμενο «υποθετικών πολέμων», πολέμων δηλαδή που δεν έχουν γίνει. Για παράδειγμα στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα και τη θεωρεί αποσχισθείσα περιοχή. Στην Ταϊβάν, ένας «τυπικός πόλεμος» διάρκειας πέντε ετών θα οδηγούσε σε απώλειες στο ΑΕΠ ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επειδή η χώρα συνδέεται στενά με ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία μέσω της βιομηχανίας παραγωγής μικροτσίπ, οι ερευνητές του IfW τονίζουν ότι το πραγματικό κόστος του πολέμου θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο.
Το (ακριβό) αγαθό της ειρήνης
Τι θα γινόταν στο Ιράν; Εκεί οι ερευνητές υπολόγισαν πως το κόστος του χαμένου ΑΕΠ για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο πέντε ετών. Το Ιράν βέβαια εξαιτίας των κυρώσεων δεν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και για αυτό οι εκτιμήσεις είναι μάλλον υψηλές σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες στο Κίεβο ανέπτυξαν επίσης ένα εργαλείο που είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των ζημιών που θα προκαλούνταν από διάφορους πολέμους. Μέσα από τα οικονομικά στοιχεία όμως προκύπτει ένα πολύ σημαντικό ευρύτερο συμπέρασμα. Και αυτό είναι η μεγάλη αξία της ειρήνης, τονίζει ο πρόεδρος του IfW, Μόριτζ Σούλαρικ συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.
Πηγή Deutsche Welle / Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια