Αν θέλει να μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να περιμένει πολύ, καθώς θα εξακολουθεί να έχει ευελιξία ως προς τον ρυθμό και τον βαθμό χαλάρωσης της πολιτικής μετά την πρώτη της κίνηση, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι φαίνεται πλέον βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος και πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος να κινηθεί πολύ αργά υπάρχει είναι το ίδιο επίφοβος με το να κινηθεί πολύ νωρίς. Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L’Echo, είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει τρεις τύπους ευελιξίας: πότε, πόσο γρήγορα και κατά πόσο θα μειώσει το κόστος δανεισμού, ανέφερε το Bloomberg.

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων: Πάμε καλά αλλά χρειαζόμαστε κι άλλα στοιχεία

«Το να έχουμε αυτούς τους τρεις διαδοχικούς βαθμούς ελευθερίας μπορεί να είναι ένα ακόμη επιχείρημα για να μην καθυστερήσουμε υπερβολικά την πρώτη περικοπή», είπε ο Βιλερουά. «Δεν είναι θέμα βιασύνης, αλλά το να ενεργείς σταδιακά και ρεαλιστικά μπορεί να είναι προτιμότερο από το να αποφασίζεις πολύ αργά και μετά να χρειάζεται υπερβολική προσαρμογή».

Ο χρονισμός της μείωσης έχει μεγάλη σημασία

Οι παρατηρήσεις του έρχονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αρχίζουν να συζητούν πότε μπορούν να αρχίσουν με ασφάλεια να αντιστρέφουν τις αυξήσεις επιτοκίων που εφάρμοσαν για να βάλουν καπάκι στον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ μιας αρχικής περικοπής τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία έχει υποστηρίξει δημόσια μεταγενέστερη ημερομηνία, καθώς επιθυμεί να αποκτήσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την εξέλιξη των μισθών και των εταιρικών κερδών στην ευρωζώνη.

Ο Βιλερουά αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα, αν και προηγουμένως έχει πει ότι όλα είναι ανοιχτά για μελλοντικές συναντήσεις.

Οι αγορές χρήματος αύξησαν την Πέμπτη τα στοιχήματα σχετικά με το περιθώριο για μειώσεις επιτοκίων για να ευνοήσουν πέντε μειώσεις ενός τετάρτου της μονάδας φέτος αντί για τέσσερις, με την πρώτη να θεωρείται ότι θα έρθει τον Ιούνιο.

Επιφυλακτική η Λαγκάρντ

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν επιφυλακτική αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πότε ενδέχεται να έρθουν μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι οι μισθοί γίνονται πιο σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι να παίρνουμε μια βιαστική απόφαση και να δούμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται ξανά και να πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα», είπε η Λαγκάρντ σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Ο Βιλερουά είπε ότι τα στοιχεία για τους μισθούς είναι χρήσιμα, αλλά συνοδεύονται από καθυστέρηση και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους δείκτες που σηματοδοτούν πιο μελλοντικές τάσεις. Στη Γαλλία, είπε ότι υπάρχει επιβράδυνση στις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ είναι βέβαιη ότι θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% έως το 2025, θα πρέπει επίσης να επιλέξει μια τροχιά περικοπών επιτοκίων που πλήττει την οικονομική δραστηριότητα όσο το δυνατόν λιγότερο.

Είπε επίσης ότι τα τελικά βήματα προς αυτόν τον στόχο δεν θα είναι απαραίτητα πιο σκληρά από αυτά που συνετέλεσαν στην μέχρι στιγμής πρόοδο για την καταπολέμηση των αυξήσεων στις τιμές.

«Δεν νομίζω ότι η τελική ευθεία θα είναι από τη φύση της πιο δύσκολη», είπε ο Βιλερουά. «Η τάση αποπληθωρισμού είναι γενικότερη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή