Οι πωλητές δείχνουν να ξεθαρρεύουν σιγά σιγά. Η συνδυασμένη μετάφραση της διστακτικότητας για νέες τοποθετήσεις και της αδυναμίας στη Wall Street βοηθά στις ρευστοποιήσεις

Ρευστοποιήσεις οι οποίες είναι με μεγάλη πιθανότητα κερδοφόρες.

Καθώς το ταμπλό έχει παραμείνει για πολλούς μήνες έντονα ανοδικό, με τις περισσότερες εισηγμένες να έχουν ήδη χαρίσει υπεραποδόσεις.

Κι έτσι, είναι εύκολη η αποεπένδυση, έστω μέρους των χαρτοφυλακίων, για την απόκτηση ρευστότητας.

Η παραπάνω συμπεριφορά μεταφράζεται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αφενός ως αποτυχία κατοχύρωσης των υψηλών επιπέδων, αφετέρου δημιουργία μέτρια αρνητικού κλίματος.

Και οι επανατοποθετήσεις να υπολογίζονται αρκετά χαμηλότερα, στη ζώνη των 1385-90 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Μπροστά μας έχουμε τα αποτελέσματα των εισηγμένων για τη χρήση του 2023. Εκτός από λίγες περιπτώσεις όπως ΠΕΙΡ, ΕΕΕ και ΜΥΤΙΛ (flash notes), δεν έχουμε εικόνα, όμως αναμένονται ισχυρά αποτελέσματα στο πλείστο των περιπτώσεων.

Και έτσι, θα αρχίσουν οι ανακατατάξεις, με γνώμονα την κερδοφορία, τη μερισματική απόδοση κ.α.

Κάποιες εισηγμένες ήδη έχουν φανατικό κοινό και ήδη υποστηρίζονται.

Όπως το ΚΡΙ, που καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά κόντρα στη λοιπή αγορά, μια μετοχή που είναι γνωστή για την εξαιρετική χρηματοοικονομική εικόνα και τη γενναία ανταμοιβή των μετόχων.

Στα στατιστικά, ΕΥΔΑΠ και ΚΟΥΕΣ παραμένουν οι ουραγοί σε εξαμηνιαία απόδοση (-12% και -13% αντίστοιχα), με την αγορά να προεξοφλεί προφανώς την έξοδό τους από τον 25άρη στις επόμενες αλλαγές (αντί ΙΝΚΑΤ και ΔΑΑ).

Οι εκροές ίσως λειτουργήσουν επιβαρυντικά (ειδικά ΕΥΔΑΠ), όπως αντίστοιχα λειτούργησαν υπέρ της ΙΝΚΑΤ (βλ. και πακέτα προσυμφωνημένων).

Ο Γενικός Δείκτης έχει τη ζώνη των 1380 μονάδων σαν βασική στήριξη.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο ήταν η συνέχιση της μείωσης του spread του 10ετούς ομολόγου μας έναντι του γερμανικού. Πλέον, βλέπουμε κάτω από τις 100 μ.β., ένα συμβολικό νούμερο που κατακτήθηκε χάρη στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τη συνολική καλή εικόνα της οικονομίας μας.

Και αυτό είναι κρίσιμο για τις αποφάσεις των ξένων θεσμικών να τοποθετηθούν εκ νέου στη χρηματαγορά μας, καθώς αποτελεί μια από τις καλύτερες διαφημίσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2023 το spread ήταν στις 200 μ.β. και στα τέλη του 2022 στις 270 μ.β.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.