Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την εργασία τους και να λαμβάνουν όλη τη σύνταξή τους.

Στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν στην απαραίτητη ενημέρωση του ταμείου για την εργασία τους, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου που θα αντιστοιχεί με το ποσό 12 κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Το καρότο

Αντιθέτως οι συνταξιούχοι που θα δηλώσουν την απασχόληση τους θα λαμβάνουν στο ακέραιο – χωρίς την περικοπή του 30% – την σύνταξή τους και – αντ’ αυτού – θα καταβάλουν ειδική εισφορά 10% επί του μισθού που λαμβάνου από την εργασία τους.

Το δεύτερο «δώρο» αφορά στην αξιοποίηση του χρόνου που θα διανύσουν ως εργαζόμενοι. Ο χρόνος αυτό θα υπολογισθεί για την περαιτέρω προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξής τους.
Μετά τη διακοπή της απασχόλησης, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, κατόπιν αιτήσεώς του.

Η προσαύξηση της σύνταξης

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπου καταβάλλεται σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης.

Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η.5.2016 που συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους κατά την έναρξη ισχύος του ν.4387/16.

Επίδομα παιδιού

Σήμερα επίσης, ανοίγει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, η οποία θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18.00. Θα κλείσει προσωρινά στις 29-3-2024 και ώρα 08.00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά