Ελέγχους σε σούπερ μαρκετ κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων για τις μειώσεις τιμών πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Σήμερα το πρωί ο κ. Σκρέκας, πραγματοποίησε αυτοψία σε σούπερ μαρκετ εξηγώντας ότι «τα μέτρα είναι δραστικά και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στο να διορθώσουν στρεβλώσεις ετών. Οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15% στα προϊόντα που είδαμε».

Ακρίβεια: Χάσαμε 1.046 ευρώ από τα εισοδήματα το 2022 – Τι φέρνουν τα νέα μέτρα

«Τα μέτρα είναι δραστικά, διαρθρωτικού χαρακτήρα και στοχεύουν να διορθώσουν νομικές στρεβλώσεις στην αγορά που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Παρατηρήσαμε ότι οι τιμές ράφι, σε αρκετά προϊόντα, όπως το γάλα έχουν μειωθεί κατά 15%. Θα δούμε και στα υπόλοιπα προϊόντα αν έχουν μειωθεί, σε βασικές κατηγορίες όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και γάλα».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ώστε τα νοικοκυριά να βλέπουν χαμηλότερες τιμές στα ράφια των σούπερ μαρκετ. Υπάρχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά θέλουμε να γίνει ταχύτερα. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας».

Τα προϊόντα

Όπως έγραψε το πρωί ο ΟΤ με «στοχευμένα μέτρα που για πρώτη φορά εφαρμόζονται σε επίπεδο Ευρώπης» το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι τιμές «σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα» θα μειωθούν έως και 15%, ενώ επίσης 15% θα είναι η μείωση στις αρχικές τιμές στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης (0-6 μήνες) και 2ης (6-12 μήνες) βρεφικής ηλικίας, που θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.

Ωστόσο απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, βρεφικές – παιδικές πάνες, καθαριστικά παντός είδους, οδοντόκρεμες, σαμπουάν – αφρόλουτρα – conditioner και σαπούνια, τα οποία αφορά το μέτρο της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων – παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια, «γεμίζουν» κατά 25% το καλάθι των καταναλωτών.

Το υπόλοιπο 75% «γεμίζει» με τρόφιμα, μια κατηγορία αγαθών που η Ελλάδα αναδείχθηκε… δευτεραθλήτρια και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο ευρωζώνης. Σημειωτέο ότι το μεσημέρι σήμερα, 1η Μαρτίου, θα δημοσιευτούν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια