Μέχρι τη στιγμή που ο Γουί Τσο Γιό πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα σε ηλικία 95 ετών, τα πέντε παιδιά του είχαν εδραιώσει ρόλους στην πλουσιότερη τραπεζική δυναστεία της Σιγκαπούρης που σφυρηλάτησε μια περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο μεγαλύτερος γιος του, Γουί Ι Τσεόνγκ, 71 ετών, είναι επικεφαλής της United Overseas Bank (UOB) από το 2007, ενώ οι άλλοι δύο γιοι και οι δύο κόρες του, όλοι άνω των 60 ετών, κατέχουν διοικητικούς ρόλους σε κομμάτια της αυτοκρατορίας, σύμφωνα με το Business Times της Σιγκαπούρης.

Google: Ο επόμενος παγκόσμιος κόμβος AI θα είναι στη Σιγκαπούρη

Διακυβεύεται ο οικογενειακός έλεγχος της UOB, μιας από τις τελευταίες μεγάλες οικογενειακές τράπεζες στη Σιγκαπούρη, καθώς και άλλων κοσμημάτων της αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του Τσο Γιο, Γουί Κενγκ Τσιάνγκ, ίδρυσε την UOB το 1935 και τώρα η αξία της ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο όμιλος UOL της οικογένειας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Σιγκαπούρης.

Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, τα πέντε παιδιά του Τσο Γιο ήταν κύριοι ιδιοκτήτες των οικογενειακών εταιρειών Wee Investments και C Y Wee & Co, υπογραμμίζοντας καθώς ο Τσο Γιο άνοιξε αποσύρθηκε ως πρόεδρος της UOB το 2013. Ωστόσο, τα περισσότερα από δώδεκα εγγόνια του, τα περισσότερα millenials, κυνηγάνε τα δικά τους επιχειρηματικά όνειρα.

Αλλά ο αείμνηστος Γουί, ο τελευταίος τραπεζικός τιτάνας της Σιγκαπούρης, παρέμεινε ενεργός μέχρι το θάνατό του, καθώς προέδρευε έξι εταιρειών, και κατείχε μερίδιο στην UOB αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη κληρονομηθεί.

«Χρειάζεται πάθος»

«Αν τα μέλη της οικογένειας ενδιαφέρονται, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα», είπε ο Ι Τσεόνγκ σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχθεί σα επικεφαλής της τράπεζας. «Αλλά νομίζω ότι χρειάζεται πάθος, αγάπη, επιθυμία να είναι μέρος της ομάδας».

Για τη οικογένεια Γουί, δεν υπάρχει έλλειψη πιθανών κληρονόμων. Ο αείμνηστος Γι είχε 16 εγγόνια και 22 δισέγγονα. Τα εγγόνια έχουν ακολουθήσει ως επί το πλείστον τον δικό τους δρόμο, αναφέρει η εφημερίδα Straits Times της Σιγκαπούρης.

Περιουσία δισεκατομμυρίων

Ο Τσο Γιο υποκίνησε την εξαγορά του προκατόχου της UOL τη δεκαετία του 1970, βοηθώντας στη δημιουργία ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων. Η UOL επιβλέπει πλέον περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων Σιγκαπούρης, σύμφωνα με την Business Times και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισηγμένος κατασκευαστής της Σιγκαπούρης.

Βοήθησε επίσης στη διάσωση της Haw Par, η οποία διαχειρίζεται ένα ενυδρείο στην Ταϊλάνδη, το Underwater World Pattaya, έχει διάφορα ακίνητα στη Σιγκαπούρη και είναι παραγωγός του Tiger Balm, μιας εμβληματικής αλοιφής για τον πόνο που χρονολογείται από την εποχή των Κινέζων αυτοκρατόρων, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ως η μόνη τράπεζα της Σιγκαπούρης που διοικείται τώρα από οικογένεια, αυτό κάνει την UOB κάπως μοναδική μεταξύ των άλλων τραπεζών», δήλωσε η Σάρα Τζέιν Μαχμούντ, τραπεζική αναλύτρια στο Bloomberg Intelligence. «Υπάρχει πιθανότητα η UOB να καταλήξει να διαχειρίζεται από τους λεγόμενους ‘ξένους’ στο μέλλον».

Ο Τσο Γιο έγραψε στην αυτοβιογραφία του ότι δεν ήξερε αν η τέταρτη γενιά θα έπαιρνε την αυτοκρατορία,. «Μπορώ μόνο να ελπίζω».

Οι ηλικιωμένοι κληρονόμοι ελέγχουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις

Γουί Γουέι Λινγκ, 1951

Καθαρή περιουσία: 800 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο παιδί του Τσο Γιο κατέχει διοικητικό ρόλο στον όμιλο Pan Pacific Hotels της οικογένειας, μια από τις κορυφαίες αλυσίδες της Ασίας. Είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική βιωσιμότητας καθώς και για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων των ξενοδοχείων.

Γουί Ι Τσεόνγκ, 1953

Καθαρή περιουσία: 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Ο Ι Τσεόνγκ είναι ο πρωτότοκος γιος του Τσο Γιο και Διευθύνων Σύμβουλος της ναυαρχίδας United Overseas Bank. Τραπεζίτης καριέρας, εντάχθηκε στην τράπεζα το 1979 και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος πριν από 17 χρόνια. Έχει επίσης διευθυντικές θέσεις σε άλλες βασικές εταιρείες της οικογένειας. Λάτρης της τέχνης, είναι ο προστάτης της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Nanyang.

Γουί Ι Τσάο, 1955

Καθαρή περιουσία: 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής Kay Hian Holdings. Ενώ ηγείται του χρηματιστηριακού βραχίονα της UOB, ο Ι Τσάο είναι επίσης CEO της εταιρείας πολυτελών ακινήτων Kheng Leong και διευθυντής του Ομίλου UOL, ο οποίος επιβλέπει την Pan Pacific. Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρισμού της Σιγκαπούρης από το 2002 έως το 2004.

Γουί Ι Λιμ, 1961

Καθαρή περιουσία: 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Ο Ι Λιμ είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Haw Par. Εντάχθηκε στην εταιρεία το 1986 και κατέχει την θέση αυτή από το 2003. Πέρυσι, έγινε πρόεδρος της θυγατρικής της UOL Singapore Land Group και διορίστηκε πρόεδρος της UOL στις 27 Φεβρουαρίου, διαδεχόμενος τον αείμνηστο πατέρα του.

Γουί Γουέι Τσι, ?

Καθαρή περιουσία: 800 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Υπηρετεί ως διευθύντρια της Kheng Leong από το 1981. Σε αντίθεση με τα αδέρφια της, δεν κατέχει άλλες θέσεις στις επιχειρήσεις της οικογένειας. Είναι παντρεμένη με τον Ντέιβιντ Έου της οικογένειας που ίδρυσε την Eu Yan Sang, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή