Η καταναλωτική δαπάνη της Ιαπωνίας  μειώθηκε τον Ιανουάριο σε αρνητικό ρεκόρ 35 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αν και κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε αυτή την εξέλιξη σε μεμονωμένους παράγοντες και έσπευσε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο στις ευρύτερες τάσεις κατανάλωσης.

Ειδικότερα, οι δαπάνες των νοικοκυριών τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι και μειώθηκαν για 11ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για μια επίδοση χειρότερη από την πρόβλεψη της μέσης αγοράς για πτώση 4,3% και σηματοδότησε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ιαπωνία: Έτοιμη να κηρύξει το τέλος του αποπληθωρισμού

Σε μηνιαία βάση, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,1%, έναντι εκτιμώμενης αύξησης 0,4%.

Η πτώση οφείλεται στις μειώσεις που κατέγραψε η αγορά νέων αυτοκινήτων εν μέσω διακοπών και άλλων προβλημάτων σε εργοστάσια παραγωγής, στους χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας λόγω του ζεστού καιρού και στο πλαίσιο των υψηλότερων δαπανών τον ίδιο μήνα πέρυσι από τις ταξιδιωτικές επιδοτήσεις μετά την πανδημία, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι αριθμοί προέκυψαν εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών της αγοράς ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να εξέλθει από τα αρνητικά επιτόκια ήδη από αυτόν τον μήνα.

Αν και ο πληθωρισμός άσκησε καθοδική πίεση στις δαπάνες για τρόφιμα και ταξίδια, δεν συνέβαλε στην περαιτέρω πτώση των δαπανών των νοικοκυριών του Ιανουαρίου έναντι του προηγούμενου μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ορισμένοι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν σταδιακά.

«Η πτωτική πίεση στην κατανάλωση θα αμβλυνθεί στο μέλλον, με την έκταση της πτώσης των πραγματικών μισθών να περιορίζεται σταδιακά καθώς ο πληθωρισμός των τιμών υποχωρεί και οι αυξήσεις των μισθών συνεχίζονται», δήλωσε ο Masato Koike, οικονομολόγος στο Sompo Institute Plus.

Συρρίκνωση πραγματικών μισθών

Ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο συρρικνώθηκαν για 22ο συνεχόμενο μήνα, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περισσότερο από ένα χρόνο λόγω της εξασθένησης των πιέσεων στις τιμές.

Η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε σε ύφεση το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου πέρυσι λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης, όπως έδειξαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προβλέπουν ότι τα μεγέθη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα κινηθούν προς την ανάπτυξη με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, χάρη στις σταθερές κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς που διεξάγονται την άνοιξη και οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς.

Η αύξηση των μισθών αποτελεί προϋπόθεση για την BOJ (Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας) να αλλάξει ρότα από τα αρνητικά επιτόκια και να μεταβεί σε γραμμή σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση