Η καταναλωτική δαπάνη της Ιαπωνίας μειώθηκε τον Ιανουάριο σε αρνητικό ρεκόρ 35 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αν και κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε αυτή την εξέλιξη σε μεμονωμένους παράγοντες και έσπευσε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο στις ευρύτερες τάσεις κατανάλωσης.
Ειδικότερα, οι δαπάνες των νοικοκυριών τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με πέρυσι και μειώθηκαν για 11ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για μια επίδοση χειρότερη από την πρόβλεψη της μέσης αγοράς για πτώση 4,3% και σηματοδότησε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ιαπωνία: Έτοιμη να κηρύξει το τέλος του αποπληθωρισμού
Σε μηνιαία βάση, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,1%, έναντι εκτιμώμενης αύξησης 0,4%.
Η πτώση οφείλεται στις μειώσεις που κατέγραψε η αγορά νέων αυτοκινήτων εν μέσω διακοπών και άλλων προβλημάτων σε εργοστάσια παραγωγής, στους χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας λόγω του ζεστού καιρού και στο πλαίσιο των υψηλότερων δαπανών τον ίδιο μήνα πέρυσι από τις ταξιδιωτικές επιδοτήσεις μετά την πανδημία, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι αριθμοί προέκυψαν εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών της αγοράς ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να εξέλθει από τα αρνητικά επιτόκια ήδη από αυτόν τον μήνα.
Αν και ο πληθωρισμός άσκησε καθοδική πίεση στις δαπάνες για τρόφιμα και ταξίδια, δεν συνέβαλε στην περαιτέρω πτώση των δαπανών των νοικοκυριών του Ιανουαρίου έναντι του προηγούμενου μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ορισμένοι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν σταδιακά.
«Η πτωτική πίεση στην κατανάλωση θα αμβλυνθεί στο μέλλον, με την έκταση της πτώσης των πραγματικών μισθών να περιορίζεται σταδιακά καθώς ο πληθωρισμός των τιμών υποχωρεί και οι αυξήσεις των μισθών συνεχίζονται», δήλωσε ο Masato Koike, οικονομολόγος στο Sompo Institute Plus.
Συρρίκνωση πραγματικών μισθών
Ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο συρρικνώθηκαν για 22ο συνεχόμενο μήνα, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περισσότερο από ένα χρόνο λόγω της εξασθένησης των πιέσεων στις τιμές.
Η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε σε ύφεση το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου πέρυσι λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης, όπως έδειξαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προβλέπουν ότι τα μεγέθη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα κινηθούν προς την ανάπτυξη με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, χάρη στις σταθερές κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς που διεξάγονται την άνοιξη και οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς.
Η αύξηση των μισθών αποτελεί προϋπόθεση για την BOJ (Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας) να αλλάξει ρότα από τα αρνητικά επιτόκια και να μεταβεί σε γραμμή σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία