Με αρκετές απουσίες είναι το φετινό ραντεβού των σημαντικών παραγόντων της διεθνούς αγοράς ακινήτων που συγκεντρώνονται, όπως κάθε χρόνο, στις Κάννες για τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση ακινήτων στην Ευρώπη.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, το τέλος της εποχής του εύκολου χρήματος έχει πλήξει τις επενδύσεις σε ακίνητα, ανατρέποντας επιχειρηματικά μοντέλα που στηρίζονταν για χρόνια στο φθηνό και άφθονο χρέος. Τώρα, πολλά στελέχη που κέρδισαν το «τζακ ποτ» στα χρόνια της άνθησης έχουν αποχωρήσει καθώς η αγορά βρίσκεται σε ύφεση.

Ο CEO της Deutsche Bank βλέπει να συνεχίζεται η αναταραχή στην αγορά ακινήτων

Η διοικητική ανανέωση έρχεται εν μέσω ενός τοξικού κοκτέιλ για ορισμένους από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επιθέσεις short-seller, μεγάλα φορτία χρέους και παγωμένες αγορές συναλλαγών που έχουν καταστήσει την απομόχλευση πρόκληση.

Αυτό σημαίνει ότι νέα πρόσωπα θα εκπροσωπήσουν μερικά από τα μεγάλα ονόματα (τώρα προβληματικά ονόματα) από τον κόσμο των ακινήτων στο ετήσιο συνέδριο Mipim που φιλοξενείται  στη γαλλική μεσογειακή πόλη των Καννών. Από τη σουηδική SBB έως τη γερμανική Adler Group SA, οι ιδιοκτήτες που ενσάρκωσαν τις «μεθυστικές» ημέρες, βρίσκονται υπό νέα ηγεσία.

Μέτοχοι και πιστωτές ελπίζουν ότι τα νέα πρόσωπα θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βγουν από τα σημερινά τους προβλήματα.
Για ορισμένες, όπως ο όμιλος εταιρειών Signa του Rene Benko, είναι ήδη πολύ αργά. Το κάποτε οικείο γιοτ ντυμένο με τα χρώματα της εταιρείας είναι απίθανο να κάνει την εμφάνισή του στις Κάννες.

Ο ρυθμός εναλλαγής προσωπικού μπορεί να αποτελέσει «κόκκινο πανί», δήλωσε η Niamh Brennan από το Κέντρο Εταιρικής Διακυβέρνησης του University College Dublin. «Αλλαγές όπως η αύξηση των επιτοκίων σε μια καλά διοικούμενη εταιρεία δεν θα έπρεπε να οδηγούν σε έξοδο ανθρώπων σε υψηλό επίπεδο. Η δουλειά των διευθυντών είναι να διαχειρίζονται τον κίνδυνο, αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της δουλειάς».

Η περίπτωση της σουηδέζικης SBB

Στην SBB, ο ιδρυτής Ilija Batljan παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο, και έκτοτε υπήρξε μια σειρά άλλων αλλαγών, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να διαχειριστεί τα χρέη της. Βρίσκεται επίσης υπό την πίεση της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Fir Tree, η οποία απαιτεί την αποπληρωμή ενός ομολόγου για υποτιθέμενη παραβίαση των όρων.

Η Fir Tree αμφισβήτησε τη συμπεριφορά του διοικητικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Δύο μέλη αποχώρησαν εκείνο το μήνα, επικαλούμενα λόγους υγείας και χρονικούς περιορισμούς.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Batljan θέτει υποψηφιότητα για επανεκλογή στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που σύμφωνα με τον αναλυτή της Green Street Peter Papadakos είναι «κάτω των προσδοκιών».

«Οι βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης είναι σαφώς ελλιπείς μερικές φορές, ακόμη και μετά από τόσο κακές επιδόσεις», δήλωσε. “Η έλλειψη ακτιβισμού στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ γενικά δεν βοηθάει».

Η ιστορία με τις μετακινήσεις επαναλήφθηκε και σε άλλους σκανδιναβικούς ιδιοκτήτες. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος όσο και ο οικονομικός διευθυντής της σουηδικής εταιρείας Oscar Properties παραιτήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα της Heimstaden Bostad AB, ενός γιγαντιαίου ιδιοκτήτη κατοικιών με έδρα το Μάλμε, έχουν μεταφερθεί στο σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Alecta, το οποίο μείωσε την αξία της συμμετοχής του κατά 8,7 δισεκατομμύρια κορώνες (850 εκατομμύρια δολάρια) το τέταρτο τρίμηνο.

Η Alecta αγωνίζεται τώρα να διορίσει νέο πρόεδρο μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Το 2023, έχασε τον διευθύνοντα σύμβουλό της μετά την αποκάλυψη ζημιών από στοιχήματα σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

«Επενδυτική ευκαιρία» και νέα καριέρα

Αλλά ενώ πολλά στελέχη μπορεί να χάσουν τη λιακάδα των Καννών, ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από τη δυσπραγία. Ο πρώην επικεφαλής της Blackstone Inc. για τα ευρωπαϊκά ακίνητα Τσαντ Πάικ ξεκίνησε τη Makorara για να επικεντρωθεί σε ιδιωτικό χρέος και μετοχές ακινήτων, ανέφερε το PERE, επικαλούμενο ένα έγγραφο έναρξης.

Υπάρχει μια «σημαντική κυκλική επενδυτική ευκαιρία» στην επαναφορά των αποτιμήσεων των εμπορικών ακινήτων, ανέφερε.

Ο Michael Abel, που προηγουμένως ήταν εταίρος στην TPG Inc. ξεκίνησε την Greykite, μια ευρωπαϊκή εταιρεία ακινήτων που υποστηρίζεται από την Capital Constellation.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελκυστικό σημείο του επενδυτικού κύκλου», δήλωσε ο Abel. “Βλέπουμε αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας και αναστάτωσης, αλλά γεμάτα ευκαιρίες».

Η κρίση της Adler

Ορισμένες από αυτές τις ευκαιρίες μπορεί να βρίσκονται στη Γερμανία, η οποία υποφέρει από τα δικά της προβλήματα με τα ακίνητα. Η Adler, ένας άλλος στόχος short-seller, είδε τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του συνδιευθύνοντος συμβούλου της, να παραιτούνται το 2022, όταν ένας εγκληματολογικός έλεγχος της εταιρείας δεν μπόρεσε να διαψεύσει μια σειρά ισχυρισμών εναντίον της.

Ο Stefan Kirsten, ένα στέλεχος της γερμανικής κτηματαγοράς που έγινε γνωστός επιβλέποντας τα οικονομικά του γιγαντιαίου ιδιοκτήτη Vonovia SE, επιστρατεύτηκε για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ως νέος πρόεδρος της Adler. Αλλά οι γιατροί του τον συμβούλευσαν τώρα να αποχωρήσει από την εταιρεία, η οποία παραμένει σε κρίση.

Η Peach Property Group AG, ένας άλλος ιδιοκτήτης γερμανικών διαμερισμάτων, είδε τον εκτελεστικό πρόεδρό της Reto Garzetti να παραιτείται τον Οκτώβριο, μαζί με έναν άλλο διευθυντή, επικαλούμενοι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη στρατηγική. Η εταιρεία κάνει αγώνα δρόμου για να μειώσει το βάρος του χρέους της μπροστά στη ραγδαία πτώση των τιμών που έχει αυξήσει το σχετικό χρέος της.

Αλλαγές υπήρξαν επίσης στη γερμανική ιδιοκτήτρια Corestate Capital Holding SA, πρώην στόχο του short-seller Muddy Waters, η οποία έκτοτε αναδιαρθρώθηκε και προχώρησε σε ανταλλαγή χρέους με μετοχές.

Η Adler, η Corestate και η SBB αρνήθηκαν επίσης τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον τους από τους short-sellers. Οι μετοχές της Adler έχουν υποχωρήσει κατά 98% από την αρχική επίθεση, ενώ η SBB έχει υποχωρήσει κατά 91% και η Corestate κατά 99%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή