Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα το τέταρτο τρίμηνο του 2023 από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε μη οικιστικές κατασκευές, όπως τα εργοστάσια.

ΗΠΑ: Γλίτωσε η οικονομία από μια σκληρή προσγείωση;

Όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 3,2% που είχαν δείξει οι αρχικές εκτιμήσεις.

Η αναθεώρηση αντανακλά αναβαθμίσεις στις καταναλωτικές δαπάνες, στις μη οικιστικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και στις δαπάνες της πολιτειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνολικά η οικονομία αναπτύσσεται πάνω από αυτό που οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης 1,8% και συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων ύψους 525 μονάδων βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022 για την καταστολή του πληθωρισμού.

Από την πλευρά των εισοδημάτων, η οικονομία επεκτάθηκε με ισχυρό ρυθμό 4,8%. Το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημα (ΑΕΕ) αυξήθηκε με ρυθμό 1,9% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει το Reuters, αν και υποθετικά το ΑΕΠ και το ΑΕΕ θα έπρεπε να είναι ίσα, στην πράξη διαφέρουν, καθώς εκτιμώνται με τη χρήση διαφορετικών και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητων πηγών στοιχείων.

Η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ του ΑΕΕ και του ΑΕΠ σε προηγούμενα τρίμηνα είχε προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένους οικονομολόγους ότι η οικονομία δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο υποδηλώνουν τα στοιχεία του ΑΕΠ.

Ανθεκτική η αγορά εργασίας

Η οικονομία υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας, η οποία διατηρεί την αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα και ωθεί τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου συγκλίνουν γύρω στο 2,0%.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000, σε εποχικά προσαρμοσμένες 210.000 αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαρτίου.

Οι αιτήσεις κυμαίνονται σε ένα εύρος 200.000-213.000 από τον Φεβρουάριο. Οι περισσότεροι εργοδότες διατηρούν τους εργαζομένους τους, παρά την έξαρση των απολύσεων υψηλού προφίλ στην αρχή του έτους.

Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης, που αποτελεί υποκατάστατο των προσλήψεων, αυξήθηκε κατά 24.000 σε 1,819 εκατομμύρια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαρτίου, όπως έδειξε η έκθεση για τις αιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή