Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ αυξήθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο φτάνοντας σε υψηλό τριετίας εν μέρει χάρη στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να περιορίζεται.

Ο δείκτης αναφοράς καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανήλθε σε τελική ένδειξη για τον μήνα στις 79,4 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2021, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί σε 76,9. Μάλιστα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για 76,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.

ΗΠΑ: Γλίτωσε η οικονομία από μια σκληρή προσγείωση;

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών τόσο για τις τρέχουσες συνθήκες όσο και για τις οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν αμφότερες σε σχέση με αυτές των μέσων Μαρτίου και Φεβρουαρίου.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους μειώθηκαν στο 2,9% από 3,0% τον Φεβρουάριο, στα επίπεδα της ένδειξης του Ιανουαρίου, η οποία ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2020. Σε ορίζοντα πενταετίας, οι καταναλωτές είδαν τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,8% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση του ΑΕΠ στο προηγούμενο τρίμηνο

Όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 3,2% που είχαν δείξει οι αρχικές εκτιμήσεις.

Η αναθεώρηση αντανακλά αναβαθμίσεις στις καταναλωτικές δαπάνες, στις μη οικιστικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και στις δαπάνες της πολιτειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανθεκτική η αγορά εργασίας

Η οικονομία υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας, η οποία διατηρεί την αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα και ωθεί τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου συγκλίνουν γύρω στο 2,0%.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000, σε εποχικά προσαρμοσμένες 210.000 αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Μαρτίου.

Οι αιτήσεις κυμαίνονται σε ένα εύρος 200.000-213.000 από τον Φεβρουάριο. Οι περισσότεροι εργοδότες διατηρούν τους εργαζομένους τους, παρά την έξαρση των απολύσεων υψηλού προφίλ στην αρχή του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή