
Σχεδιασμό για δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης στα πρότυπα του Ισραήλ έχει η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Ερωτηθείς για τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «η χώρα πρέπει να κλείσει», ενώ πρόσθεσε ακολούθως πως «παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση.
«Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως «όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.
«Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030», κατέληξε.
Σε ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα προβλέπουν στήριξη τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στη βορειατλαντική συμμαχία.
«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντι-αεροπορικά αυτό είναι εφικτό», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας.
Ο μεγάλος θόλος και οι επιμέρους μικρότεροι – Πώς θα λειτουργούν
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο ο Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί στον anti-drone θόλο. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου anti – drone», είχε τονίσει από την Ξάνθη.
Το σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μια ισραηλινή κατοικημένη περιοχή.
Η Ελλάδα κατ’ ουσίαν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αντιαεροπορικό θόλο που θα έχει και δυνατότητες εξουδετέρωσης drones και μικρότερους επιμέρους θόλους σε νησιά και Έβρο με κινητές μονάδες.
Τον μεγάλο θόλο θα αποτελέσουν τα συστήματα Patriot και Hawk, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», με μια ενδεχομένως προσθήκη νέου συστήματος και οι επιμέρους θόλοι που θα αναλάβουν και το κυρίως βάρος της εξουδετέρωσης των drones, που θα αποτελούνται από κινητές μονάδες, θα διαθέτουν RADAR, SIGINT DETECTION, JAMMER, C4I CENTER και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.
Στη φάση αναχαίτισης του ισραηλινού Drone Dome που βασίζεται σε λέιζερ, ο καταδείκτης λέιζερ λαμβάνει τη θέση στόχου από το C4I, το οποίο την εκχωρεί στο λέιζερ. Στη συνέχεια, αυτό κλειδώνει και παρακολουθεί τον στόχο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η δέσμη λέιζερ μεταδίδεται και καταστρέφει τον στόχο.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια