Αισιοδοξία;

Παιδιά δεν πάμε καλά! Η μάλλον για να είμαι ακριβής, δεν πάμε τόσο καλά όσο διακινεί στα «μήκη και τα πλάτη της υδρογείου» ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξέρετε, το ανεπανάληπτο success story της ελληνικής οικονομίας, που έχει γίνει talk of the town στις Βρυξέλλες, κι όπου τον πετυχαίνουν τον δικό μας του δίνουν συγχαρητήρια! Δεν παίζει αυτό, εντάξει;

Χαμήλωσαν τον πήχη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προ ημερών προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία στη διάρκεια του 2024 θα αναπτυχθεί κατά 2%. Λίγες μέρες νωρίτερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για ανάπτυξη ύψους 2,3%.

Και η κυβέρνηση

Ε, στο τέλος του μήνα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συνοπτικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. Κι εκεί πρόκειται να αναθεωρηθεί η αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,9% σε 2,5%.

Ισως και πιο κάτω

Αλλά και μεταξύ μας, όπως τα κουβεντιάζουμε, κι αυτή την εκτίμηση δεν την πολυπιστεύουν. Θεωρούν βεβαίως ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι άνω του 2% και ως πλέον πιθανή εκτίμηση από ορισμένους κύκλους γίνεται λόγος για 2,3%. Δηλαδή συμπίπτουν με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τουρισμός

Κι όπως αντιλαμβάνεστε «όλα τους τα λεφτά» τα έχουν βάλει στον τουρισμό, που φαίνεται – αν δεν γίνει καμία «στραβή» – ότι θα σπάσει νέο ρεκόρ φέτος, καθώς και από την δυναμική που θα «απελευθερωθεί» από την «μόχλευση» των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρις εκεί! Διότι τα όποια «αποθέματα» αισιοδοξίας διέθετε η αγορά φαίνεται να εξαντλούνται.

Η πραγματικότητα

Ηταν αποκαλυπτική η έρευνα της Icap που δημοσίευσε η στήλη χθες σχετικά με τις προβλέψεις των κορυφαίων επιχειρηματικών στελεχών. Αλλά και οι οικονομικές αντοχές των καταναλωτών εξαντλούνται – η ακρίβεια δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες … πολυτέλειες! Βέβαια από κυβερνητικής πλευράς, επαναλαμβάνουν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι διπλάσια της Ευρωζώνης, για την οποία η πρόβλεψη είναι 0,8%. Και το επαναλαμβάνουν δοθείσης ευκαιρίας. Άλλο όμως η προπαγάνδα κι άλλο η πραγματικότητα….

—-

Η 88η ΔΕΘ

Πλησιάζει ο καιρός για το μεγάλο εμπορικό γεγονός της χρονιάς. Ο λόγος για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Φέτος η 88η ΔΕΘ αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία.

Όπως θα διαβάσατε και στον ΟΤ την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εκπροσωπήσουν 100 εταιρείες και επιχειρηματικοί φορείς.

Βαριά ονόματα

Στη 88η ΔΕΘ, όπως μαθαίνω, θα είναι όλα τα βαριά «χαρτιά» της γερμανικής οικονομίας. Από τη Volkswagen μέχρι την RWE και τη Bayer μέχρι και την BASF.

Οι εμπορικές συναλλαγές Γερμανίας – Ελλάδας ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ το 2023, ενώ ορισμένες από τις εμβληματικές επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες στη χώρα μας είναι αυτή της ΔΕΗ με την RWE για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, το project της Volkswagen στην Αστυπάλαια και φυσικά η σχεδιαζόμενη ηλεκτρικής διασύνδεση Ελλάδας – Αυστρίας – Γερμανίας.

Οι κ.κ. Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης

Η διοργάνωση της 88ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία από τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO έχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Όπως μαθαίνω ο πρόεδρος κ. Τάσος Τζήκας και ο CEO της ΔΕΘ – HELEXPO κ. Κυριάκος Ποζρικίδης έτρεχαν από το 2019 για την πρόσκληση των Γερμανών στο μεγάλο εμπορικό γεγονός της χώρας.

Με τη συνεργασία του αντίστοιχου οργανισμού εκθέσεων της Κολωνίας πέτυχαν τη συμφωνία.

Και το ενδιαφέρον είναι πως η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία είχε προγραμματιστεί για το 2020, αλλά η πανδημία ανάγκασε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να ακυρώσουν τότε τη διοργάνωση της έκθεσης.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Και μιας και αναφέρθηκα στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η ανακοίνωση από τον ίδιο της τελικής απόφασης για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ – HELEXPO.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει τον Μάιο από τη Θεσσαλονίκη στην ανακοίνωση του χρηματοδοτικού σχήματος. Μαθαίνω ότι από τα 120 εκατ. ευρώ ένα σκέλος θα προέλθει από πόρους του RRF.

Και γιατί λέω πώς έχει πολιτική σημασία η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό; Επειδή γίνεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές και σε μία γεωγραφική περιοχή όπου η κυβέρνηση και η ΝΔ δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοτικότητας.

Ελλάκτωρ

Σε ιστορικά επίπεδα βρέθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάκτωρ για το 2023.

Αυτό επισημάνθηκε από τον CEO του ομίλου κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, ο οποίος και στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, φρόντισε να θυμίσει και την κατάσταση στην οποία ήταν ο όμιλος όταν οι ολλανδοί της Reggeborgh εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ήταν το 2023 στα 116 εκατ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών.

Βέβαια, η Ελλάκτωρ, προχώρησε τα τελευταία δύο χρόνια στην πώληση σημαντικών assets όπως την Anemos RES, την κατασκευαστική Άκτωρ και το Smart Park.

Μένει να δουμε αν στο μέλλον από τη διεκδίκηση έργων ύψους 6 δισ. ευρώ, ποια θα κερδίσει και αν οι επιδόσεις αυτές θα συνεχιστούν…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories