45 χρόνια έχουν περάσει από την Ιρανική Επανάσταση του 1979. Από τότε το Ιρανικό κράτος μοιάζει περισσότερο με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Τον Μάιο μάλιστα εκείνου του έτους ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί αποφάσισε να ιδρύσει το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC – Islamic Revolutionary Guard Corps) ώστε να προστατέψει το νέο καθεστώς από εξεγέρσεις.

Από τότε η δύναμη της οργάνωσης έχει αυξηθεί πέραν του στρατιωτικού ενδιαφέροντος, αποκτώντας και οικονομική δύναμη. Αποκαλυπτικό άρθρο των Times δείχνει ακριβώς αυτή την εξάπλωση του Σώματος και πέρα από τα όρια του Ιράν, αγγίζοντας την Δύση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αγορές και ο βάτραχος στο βραστό νερό

Σε άρθρο με τίτλο «Πώς εργάζεται η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν για να αποκτήσει έδαφος στη Βρετανία» ξετυλίγεται μια σειρά από αποδείξεις και έρευνες που δείχνουν ότι ισλαμικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, τζαμιά αλλά και σχολεία έχουν είτε έμμεση είτε άμεση σύνδεση με την Τεχεράνη.

Οι διασυνδέσεις και η απειλή της ελευθερίας του Τύπου

Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα η επιτροπή που ελέγχει τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (Charity Commission) επιβεβαίωσε ότι εξέτασε δραστηριότητες ενός μεγάλου Ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου στο Μάντσεστερ, το οποίο έχει διασυνδέσεις μέχρι και το Λονδίνο, περιγράφοντάς το ως «νευραλγικό κέντρο» της ιρανικής παρουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα το Ινστιτούτο του Τόνι Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή (Tony Blair Institute for Global Change) έχει και εκείνο προειδοποιήσει για «προσπάθειες ριζοσπαστικοποίησης» από την IRGC με σκοπό να διαδοθεί η ισλαμιστική, εξτρεμιστική προπαγάνδα. Οι τακτικές της ομάδας αποσκοπούν βέβαια στην στρατολόγηση πολιτών που ζουν στη Δύση αλλά και στην προώθηση της ιδεολογίας του Σώματος μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, τζαμιών αλλά και σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ συγκεντρώνονται και άλλα στοιχεία από διαφορετικές έρευνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιβεβαίωση των παραπάνω έχουν τα αυξημένα περιστατικά εκφοβισμού και επιθέσεων εναντίων δημοσιογράφων. Βασικός στόχος των επιθέσεων φαίνεται πως είναι το ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Iran International, που έχει ως έδρα το Λονδίνοκαι έχει μεταδώσει πλάνα διαμαρτυριών και «κρατικά χρηματοδοτούμενου» εκφοβισμού από την Τεχεράνη.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα Βρετανοϊρανός δημοσιογράφος του συγκεκριμένου δικτύου μαχαιρώθηκε στο πόδι ακριβώς έξω από το σπίτι του. Αυτή την εβδομάδα έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αποκάλυψε ότι η βρετανική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε «ιδιαίτερο hotspot» για την καταστολή Ιρανών δημοσιογράφων, που ξεσκεπάζουν το ιρανικό καθεστώς.

Να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» η οργάνωση

Σε αυτό το κλίμα και μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι φωνές στη Βρετανία που ζητούν να χαρακτηριστούν οι Φρουροί της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση διαρκώς αυξάνονται. Αυτή την εβδομάδα 130 Βρετανοί βουλευτές υποστήριξαν την αλλαγή, με τη βρετανική κυβέρνηση να αντιστέκεται μέχρι στιγμής στις εκκλήσεις για απαγόρευση της οργάνωσης, καθώς θεωρεί σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη κατηγορήσει το Σώμα για δολοφονίες και απαγωγές επί βρετανικού εδάφους αλλά και για ανάμειξη στην κρίση της Μέσης Ανατολής.

Ο Κεν Μακάλουμ, ο γενικός διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας MI5, έχει τονίσει μάλιστα ότι το Ιράν αποτελεί τεράστια απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όμοια με εκείνη της Ρωσίας και της Κίνας.

Από τον Νοέμβριο οι Times αποκάλυψαν ότι οι βρετανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει πάνω από έξι ομάδες που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν άμεση σύνδεση με την Τεχεράνη. Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως έχει δεχτεί πιέσεις να εξετάσει συγκεκριμένες ομάδες που έχουν αποδεδειγμένα εντοπιστεί ότι συνδέονται με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» ώστε να κατανοήσει ποια ακριβώς είναι η επιρροή τους.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα