Αντιμέτωπη με νέα προβλήματα βρίσκεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρζια Μελόνι. Ο συγγραφέας Αντόνιο Σκουράτι έπρεπε να διαβάσει σε εκπομπή της Rai κείμενό του αφιερωμένο στην ιστορική μνήμη και την επέτειο απελευθέρωσης της χώρας από τον ναζισμό και τον φασισμό,που γιορτάζεται στις 25 Απριλίου. Την τελευταία στιγμή, όμως, η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ιταλίας ακύρωσε την συμμετοχή του, δημιουργώντας τεράστιο θέμα. Γιατί στον μονόλογό του ο Σκουράτι, που έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία, κατηγορεί την πρωθυπουργό ουσιαστικά για ιδεολογική εγγύτητα με τον φασισμό και τους κληρονόμους του. Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε σήμερα σε όλες τις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ο Ιταλός διανοούμενος υπογραμμίζει ότι η δεξιά συμμαχία που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2022, «δεν αποκήρυξε το νεοφασιστικό παρελθόν της και, αντιθέτως, προσπαθεί να αλλάξει την καταγραφή της Ιστορίας».

Ιταλία: Επιβίωσε από την αξιολόγηση της S&P Global Ratings

Ακύρωση για «οικονομικούς λόγους»

Όσο για την ίδια την Τζόρτζια Μελόνι ο Αντόνιο Σκουράτι είναι της άποψης ότι «ευθυγραμμίστηκε με την ιδεολογική θέση της νεοφασιστικής κουλτούρας από την οποία προέρχεται, έλαβε αποστάσεις από τα τραγικά γεγονότα για τα οποία ευθύνεται το καθεστώς του Μουσολίνι, όπως τον διωγμό των Εβραίων, αλλά δεν καταδίκασε ποτέ, στο σύνολό της, την ιστορική πραγματικότητα του φασισμού».Πηγές της Rai υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή του Σκουράτι σε εκπομπή του καναλιού Rai Tre ακυρώθηκε για οικονομικούς λόγους, με αναφορά σε αμοιβή χιλίων οκτακοσίων ευρώ. Η εφημερίδα La Stampa, όμως, δημοσίευσε εσωτερική οδηγία του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, που αναφέρεται σε πρόβλημα ασυμβατότητας με την δημοσιογραφική γραμμή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης. Χθες βράδυ ο συγγραφέας φιλοξενήθηκε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου διάβασε την παρέμβασή του και η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, κάνει λόγο για επικίνδυνη και ολοένα και αυξανόμενη λογοκρισία.

Η Μελόνι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές αντιδράσεις, ανάρτησε η ίδια, τελικά, στο Facebook, το κείμενο του Σκουράτι. Στο μεταξύ, όμως, το μεγαλύτερο συνδικάτο των δημοσιογράφων της Rai, σχολίασε ότι «από την διοίκηση της εταιρίας επιβάλλεται ασφυκτικός έλεγχος στο σύνολο της τηλεοπτικής ενημέρωσης». Και η όλη αυτή υπόθεση αναμένεται να αποτελέσει κύριο θέμα αντιπαράθεσης, από αύριο, στην αίθουσα της Βουλής και της Γερουσίας της ιταλικής πρωτεύουσας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα