Μετά από δύο εξαντλητικά χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης, η γερμανική οικονομία φαίνεται να παίρνει ανάσα.

Ωστόσο, η ανάκαμψη που στηρίζεται στην καταναλωτική ζήτηση όπως αποτυπώνεται στη βιομηχανική παραγωγή δεν δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία ότι θα είναι ταχεία, επισημαίνει το Bloomberg.

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες έδειξαν ότι η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στη λεγόμενη ατμομηχανή της Ευρώπης κερδίζει δυναμική σε τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία. Το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων βελτιώνεται καθώς οικοδομείται η πεποίθηση ότι στην πραγματικότητα έχει αποφευχθεί μια -ευρέως αναμενόμενη- ύφεση.

Γερμανία: Μια «ατμομηχανή» κοινωνικών ανισοτήτων

Παρόλο που τα εργοστάσια παραμένουν βυθισμένα σε ύφεση, τα σημάδια ανάκαμψης είναι ευπρόσδεκτα σε όλη την ευρωζώνη, καθώς η Γερμανία ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομικής επέκτασης προτού αυξηθεί το ενεργειακό κόστος και η βύθιση της ζήτησης από την Κίνα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα.

Επιπλέον, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι δυνατό να υπάρξουν οφέλη και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί, η υποχώρηση του πληθωρισμού και η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων ενισχύουν τις θετικές προοπτικές – βοηθώντας να περιοριστεί η απήχηση του ακροδεξιού κόμματος AfD το οποίο είχε δεχθεί ανησυχητική υποστήριξη τα τελευταία χρόνια μεταξύ των πολιτών.

«Οι καταναλωτές είναι λίγο πιο σίγουροι για τις εξελίξεις και είναι στην ευχάριστη θέση να ξοδέψουν λίγο περισσότερα», δήλωσε στο Bloomberg η Anja Heimann, οικονομολόγος στην HSBC. Ωστόσο, με την παραγωγή να βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, «δεν περιμένουμε πραγματικά ένα ισχυρό άλμα στη Γερμανία, δεδομένου ότι η βιομηχανία έχει τόσο σημαντικό βάρος στη συνολική ανάπτυξη».

Οι εκτιμήσεις της Bundesbank

Μια πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ αναμένεται να δώσει η στατιστική υπηρεσία την Τρίτη, με την Bundesbank να αντιστρέφει πρόσφατα μια προηγούμενη δική της εκτίμηση για συρρίκνωση, προβλέποντας τώρα ανάπτυξη, αν και μέτρια.

Λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγής την προηγούμενη περίοδο, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής και οι καλύτερες επιδόσεις του κλάδου των κατασκευών εν μέσω ήπιου χειμερινού καιρού πιθανότατα έδωσαν ώθηση στην αντιστροφή των εκτιμήσεων.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg αναμένουν αύξηση 0,1% στο ΑΕΠ. Υπάρχει όμως και η πιο συντηρητική εκτίμηση.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας. Η ισχυρότερη μέτρηση του δείκτη του επιχειρηματικού κλίματος του Ifo τον Απρίλιο δείχνει υψηλότερη από την αναμενόμενη δραστηριότητα το τρέχον τρίμηνο, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών».

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αυτό το τρίμηνο να είναι πιο δυνατό. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες που μετρήθηκαν από το ινστιτούτο Ifo έφτασαν σε υψηλό ενός έτους τον Απρίλιο, ενώ το καταναλωτικό κλίμα αυξήθηκε για τρίτο μήνα χάρη στις αυξανόμενες μισθολογικές προσδοκίες, σύμφωνα με την GfK.

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Η βελτιωμένη πρόβλεψη συνδέεται και με την πορεία του πληθωρισμού που δείχνει να μετριάζεται σημαντικά, καθώς έχει επιβραδυνθεί στο 2,3% από το υψηλό του 11,6% που είχε φτάσει.

Η βελτίωση αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες: η εταιρεία κατασκευής λογισμικού SAP SE προβλέπει αύξηση εσόδων ρεκόρ στην επιχείρηση cloud, ενώ η Adidas AG αύξησε τον στόχο κερδών της.

Την ίδια στιγμή, όμως, η υπερμεγέθης βιομηχανία που είναι ο μεγάλος ασθενής τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να βάζει βαρίδια, σύμφωνα με τον τελευταίo PMI S&P Global.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι πληροφορείται πως πραγματοποιούνται «σχετικά ισχυρές» εργοστασιακές παραγγελίες, ενώ οι αναλυτές της Deutsche Bank είναι αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα στηρίξει τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή