Πολύ μελάνι εξακολουθεί να… χύνεται για τα επίπεδα των τιμών στην Ελλάδα. Όλοι προσπαθούν να εντοπίσουν την «πηγή του κακού» και να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της ακρίβειας. Αρκετή κριτική ασκείται στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία φιλοδοξούν να εμποδίσουν την άνοδο του πληθωρισμού και να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά.

Τα τελευταία 24ώρα, την κοινή γνώση απασχολεί και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν και να ζητήσει τη συνδρομή της Κομισιόν για να αντιμετωπισθούν οι αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών.

Η επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει τέσσερα μέτρα για τις πολεθνικές

Κορυφαίοι επιχειρηματίες επιμένουν πάντως πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι τιμές, αλλά οι μισθοί! «Η Ελλάδα έχει κρίση μισθών, και όχι τιμών», σημειώνουν χαρακτηριστικά, επικαλούμενοι στοιχεία από διάφορες έρευνα που δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά και στοιχεία για το κόστος του τυπικού καλαθιού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Υπογραμμίζουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες στα εισοδήματα στη διάρκεια της κρίσης, για να συμπληρώσουν πως τα νοικοκυριά στη χώρα βιώνουν δυσανάλογα την αύξηση του πληθωρισμού γιατί οι μισθοί, όχι μόνο μειώθηκαν αλλά παρέμειναν στάσιμοι για σχεδόν δέκα χρόνια.

Την ανάγκη τόνωσης των μισθών υπογράμμισε πρόσφατα ο Βασίλης Φουρλής

Ο κατώτατος δεν αρκεί

Την ανάγκη τόνωσης των μισθών υπογράμμισε πρόσφατα ο Βασίλης Φουρλής. Ο επικεφαλής του ομίλου Fourlis στο περιθώριο συνέντευξης τύπου υποστήριξε πως πρέπει να αυξηθούν συνολικά οι μισθοί, όχι μόνο όσων λαμβάνουν τον κατώτατο, αλλά και αυτών που αμείβονται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα

Έκανε μάλιστα σύγκριση με τις βαλκανικές χώρες, για τις οποίες έγινε πολύ συζήτηση πρόσφατα με αφορμή στοιχεία της Eurostat που κατατάσσουν την Ελλάδα προτελευταία στην ΕΕ σε τιμές αγοραστικής δύναμης, πάνω μόνο από τη τελευταία Βουλγαρία, λέγοντας πως την ώρα που η Ελλάδα περνούσε βαθιά κρίση εκείνες έκαναν άλματα ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια και την φθηνή τεχνολογία.

Έσπευσε δε να τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Ειδική αναφορά στους μισθούς έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα

«Κλειδί» οι ασφαλιστικές εισφορές

Ειδική αναφορά στους μισθούς έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πρόσφατα, μετά από τέσσερα χρόνια στο τιμόνι του κορυφαίου συνδέσμου των εργοδοτών.

«Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων βλέπει την προοπτική, την αναγκαιότητα της αύξησης των μισθών», σημείωσε, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει πως πρόκειται για ένα απαιτητικό ζήτημα, που πρέπει να συμβαδίζει με την ανταγωνιστικότητα για να είναι διατηρήσιμοι οι αυξημένοι μισθοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Οι καλύτεροι μισθοί δεν νομοθετούνται, δεν διατάσσονται αλλά παράγονται με τρόπο διατηρήσιμο», υπογράμμισε με νόημα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε επίσης και για την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τα στελέχη των επιχειρήσεων που αμείβονται με μισθούς από 2.500 έως 6.000 ευρώ καθώς βρίσκουν καλύτερες φορολογικές συνθήκες σε ξένες αγορές, όπως στο Ντουμπάι ή το Λονδίνο.

Το λειτουργικό κόστος

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο διοικητικός ηγέτης της Coffee Island, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θεωρεί επιβεβλημένη την τόνωση των εισοδημάτων με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα βάρη που συνθέτουν το λειτουργικό κόστος και το οποίο καλούνται να «σηκώσουν» σήμερα οι επιχειρήσεις, όπως λέει, είναι υπέρογκα (από τη φορολογία μέχρι την ενέργεια, τις πρώτες ύλες και την γραφειοκρατία) και μια αύξηση των μισθών πρέπει να συνδυαστεί με γενναία υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό κίνητρο, το οποίο θα δώσει το περιθώριο στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο «γαλαντόμες» με το προσωπικό που απασχολούν.

Άλλωστε γνωρίζουν καλά πως η απόδοση ενός εργαζομένου αλλά και η προσέλκυση ταλαντούχων ανθρώπων τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό (αναστροφή brain drain) συνδέεται άμεσα με τις χρηματικές απολαβές.

Απέχουμε ακόμη 122 ευρώ από το 2009

Αποκαλυπτικά της μισθολογικής υστέρησης είναι η σύγκριση του μέσου μισθού που λάμβαναν οι μισθωτοί στην Ελλάδα το 2009 με σήμερα. Και μάλιστα σε μια συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή άνοδο του πληθωρισμού.

Η ατυχία του να είσαι μισθωτός στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, τo 2023 ο μέσος μεικτός μισθός έκλεισε στα 1.257 ευρώ, όταν το 2009 ανερχόταν στα 1.379 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι απέχει ακόμη 122 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει θέσει τον πήχη στα 1.500 ευρώ το 2027, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι ο μέσος μισθός θα είναι αυξημένος κατά 121 ευρώ μόλις σε σύγκριση με 18 χρόνια πριν!

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»…

Η ακρίβεια συνιστά σήμερα – με βάση και τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας- ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάτι που αναγνωρίζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικός κόσμος.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε μάλιστα πως «πρόκειται για έναν από τους ελέφαντες στο δωμάτιο», επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση «δεν θα λυθεί με κατασταλτικές παρεμβάσεις και υπερ-ρυθμίσεις αλλά με ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως το θέμα της ακρίβειας εργαλειοποιείται ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς υποστηρίζουν πως όλα γίνονται προς άγραν ψηφοφόρων και όχι για να βρεθούν λύσεις…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Μάρμαρα Παυλίδης: Νέα πράξη στο σήριαλ της οικογενειακής διαμάχης για την εταιρεία
Επιχειρήσεις |

Νέο επεισόδιο για την «Μάρμαρα Παυλίδης» - Τα μυστήρια με τον δικηγόρο και το τίμημα της αγοροπωλησίας

Τα αδέρφια Χριστίνα και Κυριάκος Παυλίδης στρέφονται σε βάρος ανώτατου στελέχους της εταιρείας για παραπλάνηση σε σχέση με την αρχική πώληση της