Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να διευρύνει την ανισότητα.
Η έρευνά μας έχει ήδη δείξει πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία. Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το 33% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, το 24% στις αναδυόμενες οικονομίες και το 18% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, προσφέρει επίσης τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, για τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι συμπληρωματικό εργαλείο, και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ακόμη και νέων βιομηχανιών.
Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες αγοράς και χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν μικρότερα μερίδια θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης από τις προηγμένες οικονομίες και έτσι πιθανότατα θα επηρεαστούν λιγότερο και θα αντιμετωπίσουν λιγότερες άμεσες διακοπές από την τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των εθνών.
Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εργαστούν για να αποτρέψουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να συμπληρώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και διευρύνοντας τις ευκαιρίες. Στις προηγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, περίπου το 30% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εργαζόμενοι που μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία μπορεί να δουν μισθολογικά κέρδη ή μεγαλύτερη παραγωγικότητα – ενώ όσοι δεν μπορούν μπορεί να μείνουν πίσω. Οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο εύκολο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.
Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όσοι βρίσκονται στις προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων και να δώσουν προτεραιότητα στην καινοτομία και την ολοκλήρωση της τεχνητής νοημοσύνης. Με παγκόσμιο συντονισμό, αυτές οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη νομοθεσία για να προστατεύουν τους ανθρώπους από πιθανούς κινδύνους και καταχρήσεις και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η πολιτική προτεραιότητα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να είναι να τεθούν ισχυρά θεμέλια επενδύοντας σε ψηφιακές υποδομές και ψηφιακή κατάρτιση για τους εργαζομένους.
Ο Melina Giovanni είναι οικονομολόγος στο τμήμα ερευνών του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί μέρος εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύται στο Blog του ΔΝΤ
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό