
Θα μπορούσε να αργήσει περισσότερο η επόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά το μέλος του δ.σ της κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν στηρίζοντας την εκτίμηση στην πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.
«Δεν βλέπω καμία αύξηση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί, όμως, είναι να πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι την επόμενη μείωση των επιτοκίων» είπε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kurier.
Ο πληθωρισμός
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο στο 2,2% από 2 % τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς πάνω από το ποσοστό-στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.
«Ναι, υπάρχουν σημάδια ανοδικής τάσης σε ορισμένες τιμές στον κλάδο της ενέργειας. Αλλά υπάρχουν και άλλα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να επιστρέψει ο πληθωρισμός, όπως μέσω μιας ισχυρότερης υποτίμησης του ευρώ» σημείωσε.
Ο Χόλτσμαν ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών που εστιάζει πολύ στον πληθωρισμό. Δέχθηκε ως ήταν αναμενόμενο για την προοπτική επιβολής εμπορικών δασμών από τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, τις πληθωριστικές πιέσεις και τη νομισματική πολιτική.
«Ένα πιθανό σενάριο είναι οι δασμοί του Τραμπ να οδηγήσουν σε συνολική επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά και να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις. Περισσότερο στις ΗΠΑ παρά σε εμάς» σημείωσε.
«Το πόσο ισχυρή θα είναι η επίδραση εξαρτάται καθοριστικά από το αν και κατά πόσο το δολάριο θα ανατιμηθεί και το ευρώ θα υποτιμηθεί».
Η ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έκλεισε την χρονιά με την τέταρτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες.
Τo επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο 4% από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024 οπότε η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3%, 3,15% και 3,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label