
Οι αρχές της αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας, δήλωσαν ότι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τους επέτρεψαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που προκλήθηκαν από τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, ενώ η διάρκεια των κυλιόμενων διακοπών ρεύματος θα μειωθεί περαιτέρω.
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Οι φιλορώσοι ηγέτες της Υπερδνειστερίας δήλωσαν μέσω του επίσημου καναλιού Telegram της περιοχής ότι οι καθημερινές κυλιόμενες διακοπές ρεύματος θα μειωθούν σε τρεις ώρες την Κυριακή από οκτώ ώρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αν και την Κυριακή δήλωσαν ότι ο χρόνος διακοπής θα παραταθεί σε πέντε ώρες από τη Δευτέρα.
Η φιλοευρωπαϊκή κεντρική κυβέρνηση της Μολδαβίας ανανέωσε την κριτική της στη Ρωσία, λέγοντας ότι προκάλεσε την ενεργειακή κρίση και τώρα θέλει να παρουσιαστεί ως η δύναμη που έρχεται να σώσει την αυτονομιστική περιοχή.
Η Υπερδνειστερία, η οποία αποσχίστηκε από τη Μολδαβία στο τέλος της σοβιετικής κυριαρχίας, βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας. Οι αρχές της Ουκρανίας, που είναι εγκλωβισμένες σε μια 34μηνη σύγκρουση με τη Ρωσία, αρνήθηκαν να παρατείνουν μια συμφωνία διαμετακόμισης μέχρι το 2025.
Η μεγάλη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι δεν θα στείλει το φυσικό αέριο στη Μολδαβία μέσω εναλλακτικών οδών, επικαλούμενη αυτό που περιγράφει ως οφειλές της Μολδαβίας ύψους 709 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Μολδαβία, η οποία καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αμφισβητεί το ποσό αυτό.
«Με τις τρέχουσες υπερ-αποδόσεις στην κατανάλωση, η Υπερδνειστερία έχει αρκετό φυσικό αέριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», ανέφερε στο κανάλι Telegram ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Σεργκέι Ομπολονίκ.
«Νυχτερινό ρεύμα»
Πολλά εργοστάσια στην Υπερνειστερία έχουν στραφεί σε νυχτερινές βάρδιες, όταν το ηλεκτρικό δίκτυο υφίσταται λιγότερη πίεση, αλλά οι αρχές δήλωσαν ότι ένα εργοστάσιο, μια τσιμεντοβιομηχανία στην πόλη Ρουμπνίτσα , έκλεισε.
Μια χαλυβουργία κρίσιμης σημασίας για την περιοχή έκλεισε επίσης στην πόλη.
Το ρωσικό φυσικό αέριο που παραδόθηκε στην αυτονομιστική περιοχή τροφοδοτούσε ένα θερμικό εργοστάσιο το οποίο παρείχε ηλεκτρική ενέργεια τόσο για την Υπερδνειστερία όσο και για τις περισσότερες ανάγκες των περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση.


Latest News

ΗΠΑ: Χαμηλό 45 ετών για την καταναλωτική εμπιστοσύνη – Πέφτει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ «βλέπουν» δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία, με τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να είναι σχεδόν 3 φορές πιο απαισιόδοξοι από τους Ρεπουμπλικανούς

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική