
Ολοένα και πιο έντονο γίνεται το πρόβλημα με τη λειψυδρία για την Αττική, με τα αποθέματα υδάτων να έχουν περιοριστεί, την τρέχουσα περίοδο, χαμηλότερα από το μισό συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα, δηλαδή από τις 17 Φεβρουαρίου έως και χθες 17 Μαρτίου, τα ημερήσια απολήψιμα αποθέματα υδάτων από τους ταμιευτήρες που υδροδοτούν την Αττική ήταν περίπου στα 665 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Δηλαδή ήταν μειωμένα κατά περίπου 26% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι οπότε τα ημερήσια αποθέματα ήταν γύρω στα 900 εκατ. κυβικά μέτρα/μέρα.
Μάλιστα, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν τα σημερινά αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ συγκριθούν με τις ημέρες 17 Φεβρουαρίου με 17 Μαρτίου του 2023 οπότε έφταναν τα 1,1 δισ. κυβικά μέτρα/ημέρα καθώς και με τις αντίστοιχες του 2022 και 2021 που άγγιζαν τα 1,3 δισ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα. Με άλλα λόγια, εντός μίας τριετίας – από το 2022 έως σήμερα – τα αποθέματα περιορίστηκαν σχεδόν στο μισό.
Προωθούνται άμεσα και κατεπειγόντως έργα διασύνδεσης των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη με τον ταμιευτήρα του Ευήνου
Οι μεγαλύτερες απώλειες νερού
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Θοδωρής Κολυδάς, στην εκκίνησή του φετινού υδρολογικού έτους (ξεκινά πάντα την 1η Οκτωβρίου) οι βροχές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κυρίως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Και παρότι ο χειμώνας που ακολούθησε είχε, σε γενικές γραμμές, φυσιολογικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, εντούτοις «το νερό δεν κατάφερε, όπως φαίνεται, να αναπληρώσει στη λεκάνη απορροής του Εύηνου και του Μόρνου, τα χαμένα αποθέματα», επισημαίνει ο μετεωρολόγος.
Οι μεγαλύτερες απώλειες υδάτων πάντως καταγράφονται στον Μόρνο. Ειδικότερα, ανά ταμιευτήρα, τα απολήψιμα αποθέματα την 17η Μαρτίου 2025 και την 17η Μαρτίου 2024 ήταν:
– στον Μόρνο 350 εκατ. κυβικά νερού εχθές, από 500 εκατ. κυβικά πέρυσι την ίδια ημέρα
-στον Εύηνο 25 εκατ. κυβικά υδάτων χθες ενώ πέρυσι ήταν στα 54 εκατ. κυβικά
– στον Μαραθώνα 20 εκατ. κυβικά χθες, από 22,7 εκατ. πέρυσι και
– στην Υλίκη 262 εκατ. κυβικά χθες, από 355,5 εκατ. κυβικά αντίστοιχα πέρυσι
Για την εξασφάλιση της υδροδότησης της Αττικής υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, λόγω της κλιματικής κρίσης και της επαναλαμβανόμενης παρατεταμένης ανομβρίας, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία και έμπειρο προσωπικό, έχει καταστρώσει από πέρυσι ένα φιλόδοξο αλλά αναγκαίο σχέδιο για τη διασφάλιση της επάρκειας υδάτων για την περιοχή της πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις και μακροχρόνιες λύσεις για την ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων, τη χρήση εναλλακτικών πηγών και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.
Τα έργα που θα διασφαλίσουν την υδροδότηση της Αθήνας
Συγκεκριμένα, με στόχο τη διατήρηση της επαρκούς τροφοδοσίας του Λεκανοπεδίου Αττικής με φυσική ροή χωρίς αντλήσεις, προωθούνται άμεσα και κατεπειγόντως έργα διασύνδεσης των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη με τον ταμιευτήρα του Ευήνου, διασφαλίζοντας την επάρκεια υδάτων ακόμη και σε ακραίες συνθήκες.
Παράλληλα, έχουν τεθεί σε λειτουργία τα αντλιοστάσια της Υλίκης, ενώ εκσυγχρονίζονται και επαναλειτουργούν οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας. Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης υπόγειων υδροφορέων κατά μήκος του υδραγωγείου του Μόρνου, συμπεριλαμβανομένου του Βοιωτικού Κηφισού, ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων Ευήνου – Μόρνου.
Οι μεγαλύτερες απώλειες υδάτων πάντως καταγράφονται στον Μόρνο
Ταυτόχρονα, διερευνάται η δυνατότητα χρήσης υφάλμυρου νερού από αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή του υδραγωγείου Μόρνου (π.χ. στην Κίρρα), καθώς και η πιθανότητα αξιοποίησης θαλασσινού νερού μέσω εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, για τις οποίες δρομολογούνται οι σχετικές μελέτες.
Για την άμεση ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος, σε περίπτωση καθυστέρησης των σχεδιαζόμενων έργων, προγραμματίζεται η μεταφορά νερού από τον ποταμό Αχελώο. Το νερό θα μεταφέρεται δια θαλάσσης, με ειδικά tankers, από τον λιμένα Αστακού προς τους λιμένες Άσπρων Σπιτιών και Θίσβης, και από εκεί θα αντλείται στο υδροδοτικό δίκτυο.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ενημέρωση των καταναλωτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της βιομηχανίας για τις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποκατάσταση του πόσιμου νερού με μη πόσιμο (ανεπεξέργαστο ή ανακυκλωμένο) σε χρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό, πλην της ανθρώπινης κατανάλωσης και υγιεινής.


Latest News

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι κερδίζουν κρατικά ταμεία και πολίτες από την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
Τα έργα πρότυπο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο – Τα μηνύματα Περιστέρη

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Παπασταύρου: Εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία – Το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ - Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Στα χέρια Premia, Dimand και AKTOR οι φοιτητικές εστίες του μέλλοντος
Γιατί developers και κατασκευαστικές εταιρείες εστιάζουν στις φοιτητικές εστίες - Κινήσεις ματ από Premia, Dimand και AKTOR

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αμεσα η επέκταση προς την Καλαμαριά, πέντε νέοι σταθμοί
«Άμεση προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά» τόνισε ο Χρίστος Δήμας

Ταχιάος: Σύντομα η σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την απαιτούμενη έγκριση», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Χανιά: Στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξης Ενετικών Νεωρίων
Στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του ΕΣΠΑ, εντάσσεται το έργο που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά πόλη στα Χανιά

Δήμας: Η Γέφυρα Χειμωνικού είναι μια καινούργια και πιο ανθεκτική υποδομή στην Κεφαλονιά
Εγκαινιάστηκε η νέα Γέφυρα Χειμωνικού

Dimand: Χτίζει νέο pipeline έργων αξίας άνω του 1 δισ. – Τι συμβαίνει με Μινιόν και Πύργο Πειραιά
Για την πρόοδο των έργων που διαχειρίζεται, την ελληνική αγορά real estate αλλά και τις επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ μίλησε ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος